Ani sme sa nenazdali a blížia sa ďalšie sviatky, ktoré sú okrem iného, typické i hojnosťou a množstvom dobrého jedla. Čo tak vyskúšať tento rok zdravšie alternatívy? Nechajte sa pri veľkonočných prípravách inšpirovať nasledujúcimi receptami.
Vonku už cítiť jar, čo znamená len jediné – je načase do našich životov priniesť svieži závan a viac zelenej. Nech už to pojmete akokoľvek, my sme si tentokrát posvietili na niekoľko zdravých receptov, ktoré veľkonočné stoly krásne spestria.
Zemiakový šalát
Čo by to bolo za veľkonočné sviatky bez zemiakového šalátu? Ak vás už len z predstavy na klasický majonézový šalát rozbolí žalúdok, potom vás tento odľahčený recept určite poteší.
Čo budete potrebovať?
- 150 g kuracích pŕs (môžete obmeniť prosciuttom alebo vynechať)
- 225 g červených zemiakov
- 50 g sladkých zemiakov
- 100 g hrášku
- 100 g cukety
- 25 g baby špenátu
- 150 g gréckeho jogurtu
- 10 g humusu
Ako na to ?
Zemiaky si uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte zálievku z gréckeho jogurtu, humusu a byliniek podľa chuti. Pridať môžete i kvapku citrónovej šťavy. Cuketu umyte, nakrájajte na kocky a na olivovom oleji na pár minút poduste. Vychladené zemiaky nakrájajte aj so šupkou na menšie kúsky a premiešajte s umytou, pripravenou zeleninou a orestovanou cuketou. Na záver primiešajte vopred pripravený dresing.
Avokádové vajíčka
Vajíčka, symbol Veľkej noci samozrejme nemôžme v našich receptoch vynechať. Vajíčka sú skvelou potravinou, s obsahom zdravých bielkovín a možnosťou pripraviť ich na stovky spôsobov. Vyskúšajte tento avokádom spestrený recept.
Čo budete potrebovať?
Na 6 kusov:
- 3 zrelé avokáda
- 6 vajíčok
- strúhaný syr podľa chuti
- pažítka
Ako na to ?
Veľmi jednoduchý recept, ktorý pripravíte nasledovne. Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Rozkrojte umyté avokáda (šupku ponechajte) a jednotlivo ich naplňte rozbitým vajíčkom. Poprášte strúhaným syrom a pažítkou. Nechajte piecť približne 15 minút a môžete podávať.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Príspevok, ktorý zdieľa Karolina Kurzawska (@happymum_happykids),
Mrkvový chlebík
Počas hektického života bežných dní sme rady, ak môžeme niečo chutné navariť. Počas sviatkov sa nám však väčšinou úspešne podarí prevetrať i rúru. Ak máte chuť na pečenie, vyskúšajte tento jednoduchý svieži mrkvový chlebík.
Čo budete potrebovať?
- 100 g kukuričnej múky
- 100 g pohánkovej múky
- 40 g ovsených otrúb
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 200 g strúhanej mrkvy
- 200 ml vody
Ako na to ?
Uvedené suroviny zmiešajte vo veľkej mise a opatrne premiešajte. Začnite najskôr suchými surovinami a pridajte na jemno nastrúhanú mrkvu a vodu izbovej teploty. Zmes vylejte do formy na chlebík a nechajte piecť približne 40 minút pri teplote 180 stupňov. Na chlebík sa výborne hodia aj tekvicové alebo slnečnicové semienka.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Príspevok, ktorý zdieľa Maggie Michalczyk, RDN (@onceuponapumpkin),
Hneď po tom, čo svoj dom pred Veľkou nocou vyčistíte od všetkých nečistôt možno aj podľa našich tipov, prichádza na rad už len to príjemné. Nazbierajte si do vázy prvé kvietky, pustite sa do prípravy chutných pokrmov a užívajte si sviatky v kruhu najbližších!