Leto a zmrzlina idú ruka v ruke. Chladivý, sladký a krémový dezert obľubujeme už od malička – no ak sa vo vašej domácnosti snažíte vyhnúť cukru a umelým látkam, práve taká jednoduchá pochúťka ako zmrzlina vám môžu v obchodoch chýbať. Tieto jednoduché recepty na domácu zmrzlinu sú nielen chutné, ale aj zdravé. Navyše, vôbec nepotrebujete zmrzlinovač!
Recepty na domácu zmrzlinu: Chutne a najmä zdravo!
Domáca zmrzlina má oproti kupovanej niekoľko výhod:
- viete, aké ingrediencie sa použili pri výrobe
- je na vás, či si pripravíte vegánsku, nízkokalorickú alebo proteínovú – vždy viete veľmi jednoducho zmrzlinu prispôsobiť vašim potrebám
- regulujete množstvo cukru
- nevyprodukujete zbytočný odpad, môžete si zmrzlinu odložiť v do vlastnej dózy
K výrobe zmrzliny vám bude stačiť len niekoľko vecí. Namiesto zmrzlinovača môžete použiť domáci mixér (môže byť aj ručný, zaberie to o čosi viac času). Medzi základné ingrediencie patria:
- jogurt
- mrazené ovocie (namiesto čerstvého, vytvorí krémovejšiu štruktúru)
- med (neslúži len ako prírodné sladidlo, jeho štruktúra pomáha pri naberaní – cukor v tekutom stave zabráni tvorbe ľadových kryštálov a udrží zmrzlinu jemnú)
Pre vegan-friendly verziu stačí niekoľko malých zmien:
- namiesto medu použite agáve
- klasický jogurt môžete zameniť za váš obľúbený vegánsky jogurt
Ste pripravené na chutné recepty na domácu zmrzlinu? Prinášame vám 3 vynikajúce a osviežujúce nápady, ktoré budete chcieť vyskúšať ešte dnes!
1. Jahoda-banán
Detská klasika, ktorá nikdy neomrzí.
Celkový čas prípravy: 5 minút
Ingrediencie:
- 225g mrazených jahôd
- 225g mrazených banánov (2 banány, stačí narezať na kolieska a dať zmraziť)
- 2 PL medu (alebo agáve)
- 60g bieleho jogurtu (môže byť nízkotučný, grécky aj vegánsky)
- 1/2 PL citrónovej šťavy
Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Pridajte všetky ingrediencie do mixéru a mixujte až kým nevznikne hladká, zmrzlinovitá kaša (približne 2-3 minúty). Dĺžka prípravy záleží na výkone mixéru. Premiešajte, aby ste zistili, či neostali hrčky – v prípade, že áno, mixujte ďalších 30 sekúnd. Zmes uložte do vašej dózy, ktorú môžete použiť aj v mrazničke. Nechajte mraziť aspoň 4 hodiny, ideálne celú noc. Zmrzlina vám vydrží v mraze do 2 mesiacov.
Pri servírovaní môžete dozdobiť čerstvými jahodami, mätovými lístkami alebo krúžkom banánu.
2. Marhuľa-malina
Ovocné osvieženie, ideálne aj ako snack medzi hlavnými jedlami.
Celkový čas prípravy: 5 minút
Ingrediencie:
- 225g mrazených marhúľ (stačí narezať na menšie kúsky a dať zmraziť)
- 225g mrazených malín
- 4 PL medu (alebo agáve) – použijeme 2 PL na marhuľovú a 2 PL na malinovú zmrzlinu
- 140g bieleho jogurtu (môže byť nízkotučný, grécky aj vegánsky) – polovicu použijeme na marhuľovú a polovicu na malinovú zmrzlinu
- 1 PL citrónovej šťavy – podobne rozdeliť na dve časti
Výroba marhuľovej zmrzliny: Pridajte mrazené marhule, 2 PL medu, 70g jogurtu a 1/2 PL citrónovej šťavy do mixéru a mixujte až kým nevznikne hladká, zmrzlinovitá kaša (približne 2-3 minúty). Dĺžka prípravy záleží na výkone mixéru. Premiešajte, aby ste zistili, či neostali hrčky – v prípade, že áno, mixujte ďalších 30 sekúnd. Zmes uložte do vašej dózy, ktorú môžete použiť aj v mrazničke. Nateraz odložte do mrazničky.
Výroba malinovej zmrzliny: Pridajte maliny a zvyšné ingrediencie do mixéru a opakujte rovnaký proces.
Pre farebný efekt veľkou varechou primiešajte marhuľovú zmes do malinovej, vytvoríte tak mramorový efekt. Uložte vo vzduchotesnej dóze do mrazničky na 4 hodiny, ideálne cez noc. Zmrzlina vám vydrží v mraze do 2 mesiacov.
Pri servírovaní môžete dozdobiť čerstvými malinami, samotný mramorový efekt však bude vyzerať krásne aj bez ozdôb.
3. Čokoláda-banán
Ideálna sladká odmena po náročnom dni v práci, čo poviete?
Celkový čas prípravy: 5 minút
Ingrediencie:
- 2 mrazené banány (narezané na kolieska)
- 2 PL medu (alebo agáve)
- 60g bieleho jogurtu (môže byť nízkotučný, grécky aj vegánsky)
- 37g kakaového prášku
- 2 PL vanilkového extraktu
Postup už aj poznáte. Pridajte všetky ingrediencie do mixéru a mixujte až kým nevznikne hladká, zmrzlinovitá kaša (približne 2-3 minúty). Dĺžka prípravy záleží na výkone mixéru. Premiešajte, aby ste zistili, či neostali hrčky – v prípade, že áno, mixujte ďalších 30 sekúnd. Zmes uložte do vašej dózy, ktorú môžete použiť aj v mrazničke. Nechajte mraziť aspoň 6 hodiny, ideálne celú noc. Zmrzlina vydrží v mraze aspoň 1 mesiac.
Servírujte s čerstvými kolieskami banánu a trochou kakaového prášku.