3 jednoduché recepty na letné maškrtenie bez výčitiek – Omladnut.sk

3 jednoduché recepty na letné maškrtenie bez výčitiek

ovocie a zelenina

Kto povedal, že v lete je maškrtenie zakázané? Namiesto odopierania, si pripravte zdravé jedlá plné čerstvosti, ktoré vaším chuťovým pohárikom určite ulahodia.

Jednoduché, rýchle, no predovšetkým pestré a zdravé. Také by mali byť letné pokrmy. Ak hľadáte inšpiráciu čo počas horúcich mesiacov v kuchyni vykúzliť, ste na správnom mieste.

Citrónové kuracie špízy s jogurtovým dipom

Patríte k milovníkom mäsa, no už vás nebavia stále tie isté recepty na kuracie soté? Vyskúšajte mäsovo-zeleninové špízy, ktoré sú počas leta príjemným spestrením.

Čo budete potrebovať:

Špízy

  • 0,5 kg vykostených kurací pŕs
  •  2 lyžice citrónovej šťavy
  •  2 lyžice olivového oleja
  •  1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
  •  1 lyžička soli
  •  ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
  •  2 strúčiky cesnaku
  •  1 veľká červená paprika

Jogurtový dresing:

  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ½ šálky šalátovej uhorky nakrájanej na malé kúsky
  • 1 lyžička mletého čerstvého korenia podľa chuti (mäta, petržlen alebo kôpor)

Ako na to ?

V miske zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej, oregano, soľ, korenie, cesnak a pridajte lyžičku čistej vody. V pripravenej zmesi marinujte kúsky kuracieho mäsa minimálne 10 minút. Ideálne je, ak marinádu necháte pôsobiť o čosi dlhšie, aby mäso dostatočne nasiaklo jej chuť. Medzi tým si predhrejte grilovaciu panvicu a z mäsa a papriky striedavo vytvorte špízy. Špízy grilujte podľa potreby približne 5 minút z každej strany. Zatiaľ čo sa mäsko dôkladne prepečie, môžete si k nemu pripraviť jednoduchú omáčku. Zmiešajte hustejší biely jogurt gréckeho typu s nasekanou šalátovou uhorkou a korením podľa chuti. Dresing nechajte pred servírovaním na chvíľu odstáť v chlade.

Nepečené cheesecake poháre

Cheesecake patrí k jedným z najobľúbenejších dezertov, zrejme vďaka jeho skvelej kombinácii sladkej a sviežej chuti. Počas leta by ste určite mali  ochutnať jeho nepečenú a zdravšiu verziu.

Čo budete potrebovať:

Spodná vrstva

  •  3/4 šálky ovsených vločiek
  • 1/4 šálky pekanových orechov
  • 1/4 čajovej lyžičky škorice
  • 3 lyžice rozpusteného kokosového oleja
  • 2 lyžice nízkokalorického sladidla alebo medu
  • 1 lyžička vanilkového proteínu (možno vynechať)

Horná vrstva

  • 180 gramov smotanového syru, nátierky bez príchute
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky medu
  • 1 šálka ovocia (lesná zmes, jahody alebo maliny)

Ako na to ?

V kuchynskom mixéri spolu zmiešajte ovsené vločky a pekanové orechy. Nechajte mixovať kým sa nenasekajú na malé kúsky a nevytvorí sa konzistentná hmota. Takúto hmotu potom zmiešajte so škoricou, kokosovým olejom a sladidlom. Zmes rozdeľte do štyroch pohárov a jemne pritlačte prstami. Nechajte odstáť približne 20 minút. V druhej miske zmiešajte smotanovú nátierku, proteínový prášok, vanilkový extrakt, grécky jogurt a sladidlo. Po zmiešaní by vám mala vzniknúť jemná hmota, ktorú opäť prerozdelíte do 4 pohárov. Naplnené poháre nechajte v chlade odpočívať približne hodinu a na záver už len posypte čerstvým ovocím.

 

Osviežujúce čučoriedkové nanuky

Nanuky k letu jednoducho patria. Skúste si ich tentokrát pripraviť doma.

Čo budete potrebovať:

  •  ½ šálky gréckeho jogurtu
  • 1 a ½ šálky mandľového mlieka
  • 1 lyžička vanilkového proteínu (možno vynechať)
  • ½ balenia vanilkového pudingu (najlepšie bez cukru)
  • ½ šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Ako na to ?

Veľmi jednoducho! Všetko čo potrebujete urobiť je zmiešať suroviny v mixéri, kým vám nevznikne hladká zmes. Túto zmes vylejte do formičiek na nanuky, ktoré sú dnes v obchodoch bežne dostupné a počas noci zamrazte. Na druhý deň už môžete domáce nanuky smelo konzumovať.

Leto je obdobie kedy máme konečne dostatok čerstvých surovín a je len na nás ako ich využijeme. Zapojte počas leta do varenia o niečo viac kreativity a zistite, že maškrtenie môže byť zdravé a chutné zároveň.