Aj vám už dochádza inšpirácia čo svojim milovaným navariť? Vyskúšajte naše jesenné recepty, ktoré vykúzlite len pomocou niekoľkých sezónnych surovín.
Nie nadarmo sa hovorí, že jedlo varené z láskou akosi lepšie chutí. Varenie, či pečenie by malo byť v prvom rade zábavou a nie každodenným trápením. Odreagujte sa pri príprave sezónnych špecialít, ktoré sú zdravé, chutné a navyše fit, takže ich určite ocení aj vaše okolie.
Polievka Minestrone
Kto by nemiloval polievky? Jednoduchá, rýchla, no najmä zdravá varianta ako zasýtiť hladné krky. Minestrone je polievka rôznych chutí a variácií, my ponúkame návod na jesennú zeleninovú Minestrone s tekvicou a bezlepkovými cestovinami, ktoré môžete podľa chuti obmeniť.
https://www.instagram.com/p/BamMLP8nOa7/?taken-by=nathaliescuisine
Čo budeme potrebovať?
- 1 polievková lyžica masla Ghee
- 1 cibuľa
- 2 čajové lyžičky tymiánu
- 2 čajové lyžičky rozmarínu
- 1 nasekaný pór
- 1 nasekaná mrkva
- 100g nasekanej tekvice
- 1 nasekaná cuketa
- 20 g nasekaného kelu
- 600ml zeleninového vývaru
- čierne korenie a soľ podľa chuti
- 40 g kukuričných cestovín
Ako na to?
Najskôr si podľa návodu uvaríme cestoviny. Keď sú cestoviny hotové scedíme ich a odložíme. V hrnci si roztopíme Ghee maslo, pridáme nakrájanú cibuľku a počkáme kým sa zatiahne do sklovita. Pridáme soľ, čierne korenie, tymián, rozmarín, pór, mrkvu, tekvicu , cuketu a podusíme 5 minút. Na koniec zalejeme zeleninovým vývarom a necháme prevrieť, kým sa zelenina neuvarí. Na záver ešte pridáme pár kúskov kelu, uvarené cestoviny a môžeme podávať.
Plnená tekvica
Čo lepšie vystihuje jeseň ak nie rôznofarebné tekvice? V tomto recepte sa medze nekladú, naplniť môžete akúkoľvek, ktorú v obchode, či na trhu zoženiete. Plnená tekvica vám nezaberie veľa času a navyše vyzerá úžasne, veď posúďte sami.
https://www.instagram.com/p/BajndLKnh_v/?taken-by=nathaliescuisine
Čo budeme potrebovať?
- malá Hokkaido tekvica (možné použiť aj iný druh tekvice)
- 200g brokolice
- kuskus, ak hľadáte bezlepkovú alternatívu použiť môžete quinou
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- cca 250 ml zeleninový vývar
- soľ
- kúsok granátového jablka
Ako na to?
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech vystlieme papierom na pečenie. Tekvicu umyjeme a osušíme. Rozrežeme na polovicu a vyberieme z nej semiačka. Z každej polovice tekvice odkrojíme plátok a odložíme ho nabok. Otvorenú stranu tekvíc potrieme olivovým olejom a dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút.
Zatiaľ čo sa nám bude tekvica piecť, pripravíme si jej náplň. Umytú a nakrájanú brokolicu si spoločne s odloženými odrezkami tekvice vložíme do hrnca alebo hlbokej panvice a chvíľu opečieme. Zalejeme kúskom zeleninového vývaru a počkáme kým sa tekutina odparí. Neskôr pridáme ďalší vývar a kuskus. Podľa vlastnej chuti pokojne pridajte soľ. Povaríme asi 5 minút a hrniec odoberieme z horúcej platne. Ak ste zvolili variantu s quinoou, varte ju samostatne v 250 ml horúcej vody po dobu cca 15 minút. Uvarenú quinou zmiešajte so zeleninou.
Hotovú, upečenú tekvicu vyberte z rúry a naplňte zeleninovo – kuskusovou náplňou. Na záver ozdobíme niekoľkými kúskami granátového jabĺčka a môžeme podávať.
Perníkové cookies
Tieto cookies, alebo aj koláčiky potešia malých i veľkých. Kvôli ich zdravému zloženiu si ich môžete bez výčitiek vychutnať na raňajky, ale aj pribaliť so sebou na desiatu, či olovrant.
https://www.instagram.com/p/BacGrMPnPgG/?taken-by=nathaliescuisine
Čo budeme potrebovať?
- 220 g sušených ďatlí
- 185 g mandľovej múky
- 3 lyžičky kokosového mlieka
- 35 g nasekanej bielej čokolády
- 1 polievková lyžica chia semiačok
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
Ako na to?
Predhrejte si rúru na 180 stupňov a na plech položte papier na pečenie. Všetky ingrediencie, okrem čokolády vložte do mixéra a rozmixujte na hladké cesto. Pridajte nakrájanú čokoládu a opätovne na chvíľu premiešajte. Pomocou veľkej lyžice naberte cesto a vytvarujte koláčiky, ktoré budete pomaly ukladať na plech. Nakoniec namočte vidličku do vody a stlačte cesto na pekáči tak, aby ste vytvorili ešte lepší tvar cookies. Pečieme po dobu 15 minút, necháme vychladnúť a šup, chutné koláčiky ku kávičke sú hotové!
Páčia sa vám naše jesenné recepty, alebo máte svoje tajné tipy na ktoré nedáte dopustiť? Určite nám dajte vedieť ako vaše kúzlenie v kuchyni dopadlo a pokojne článkom inšpirujte aj svoje priateľky.