Chutné a fit! Jesenné recepty, ktoré si zamilujete – Omladnut.sk

Chutné a fit! Jesenné recepty, ktoré si zamilujete

sezónna zelenina

Aj vám už dochádza inšpirácia čo svojim milovaným navariť? Vyskúšajte naše jesenné recepty, ktoré vykúzlite len pomocou niekoľkých sezónnych surovín.

Nie nadarmo sa hovorí, že jedlo varené z láskou akosi lepšie chutí. Varenie, či pečenie by malo byť v prvom rade zábavou a nie každodenným trápením. Odreagujte sa pri príprave sezónnych špecialít, ktoré sú zdravé, chutné a navyše fit, takže ich určite ocení aj vaše okolie.

Polievka Minestrone

Kto by nemiloval polievky? Jednoduchá, rýchla, no najmä zdravá varianta ako zasýtiť hladné krky. Minestrone je polievka rôznych chutí a variácií, my ponúkame návod na jesennú zeleninovú Minestrone s tekvicou a bezlepkovými cestovinami, ktoré môžete podľa chuti obmeniť.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 polievková lyžica masla Ghee
  • 1 cibuľa
  • 2 čajové lyžičky tymiánu
  • 2 čajové lyžičky rozmarínu
  • 1 nasekaný pór
  • 1 nasekaná mrkva
  • 100g nasekanej tekvice
  • 1 nasekaná cuketa
  • 20 g nasekaného kelu
  • 600ml zeleninového vývaru
  • čierne korenie a soľ podľa chuti
  • 40 g kukuričných cestovín

Ako na to?

Najskôr si podľa návodu uvaríme cestoviny. Keď sú cestoviny hotové scedíme ich a odložíme. V hrnci si roztopíme Ghee maslo, pridáme nakrájanú cibuľku a počkáme kým sa zatiahne do sklovita. Pridáme soľ, čierne korenie, tymián, rozmarín, pór, mrkvu, tekvicu , cuketu a podusíme 5 minút. Na koniec zalejeme zeleninovým vývarom a necháme prevrieť, kým sa zelenina neuvarí. Na záver ešte pridáme pár kúskov kelu, uvarené cestoviny a môžeme podávať.

Plnená tekvica

Čo lepšie vystihuje jeseň ak nie rôznofarebné tekvice? V tomto recepte sa medze nekladú, naplniť môžete akúkoľvek, ktorú v obchode, či na trhu zoženiete.  Plnená tekvica vám nezaberie veľa času a navyše vyzerá úžasne, veď posúďte sami.

Čo budeme potrebovať?

  • malá Hokkaido tekvica (možné použiť aj iný druh tekvice)
  • 200g brokolice
  • kuskus, ak hľadáte bezlepkovú alternatívu použiť môžete quinou
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • cca 250 ml zeleninový vývar
  • soľ
  • kúsok granátového jablka

Ako na to?

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech vystlieme papierom na pečenie. Tekvicu umyjeme a osušíme. Rozrežeme na polovicu a vyberieme z nej semiačka.  Z každej polovice tekvice odkrojíme  plátok a odložíme ho nabok. Otvorenú stranu tekvíc potrieme olivovým olejom a dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút.

Zatiaľ čo sa nám bude tekvica piecť, pripravíme si  jej náplň. Umytú a nakrájanú brokolicu si spoločne s odloženými odrezkami tekvice vložíme do hrnca  alebo hlbokej panvice a chvíľu opečieme. Zalejeme kúskom zeleninového vývaru a počkáme kým sa tekutina odparí. Neskôr pridáme ďalší vývar a kuskus. Podľa vlastnej chuti pokojne pridajte soľ. Povaríme asi  5 minút a hrniec odoberieme z horúcej platne. Ak ste zvolili variantu s quinoou, varte ju samostatne v 250 ml horúcej vody po dobu cca 15 minút. Uvarenú quinou zmiešajte so zeleninou.

Hotovú, upečenú tekvicu vyberte z rúry a naplňte zeleninovo – kuskusovou náplňou.  Na záver ozdobíme niekoľkými kúskami granátového jabĺčka a môžeme podávať.

Perníkové cookies

Tieto cookies, alebo aj koláčiky potešia malých i veľkých. Kvôli ich zdravému zloženiu si ich môžete bez výčitiek vychutnať na raňajky, ale aj pribaliť so sebou na desiatu, či olovrant.

Čo budeme potrebovať?

  • 220 g sušených ďatlí
  • 185 g mandľovej múky
  • 3 lyžičky kokosového mlieka
  • 35 g nasekanej bielej čokolády
  • 1 polievková lyžica chia semiačok
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia

Ako na to?

Predhrejte si rúru na 180 stupňov a na plech položte papier na pečenie. Všetky ingrediencie, okrem čokolády vložte do mixéra a rozmixujte na hladké cesto.  Pridajte nakrájanú čokoládu a opätovne na chvíľu premiešajte. Pomocou veľkej lyžice naberte cesto a vytvarujte koláčiky, ktoré budete pomaly ukladať na plech. Nakoniec namočte vidličku do vody a stlačte cesto na pekáči tak, aby ste vytvorili ešte lepší tvar cookies. Pečieme po dobu 15 minút, necháme vychladnúť a šup, chutné koláčiky ku kávičke sú hotové!

Páčia sa vám naše jesenné recepty, alebo máte svoje tajné tipy na ktoré nedáte dopustiť? Určite nám dajte vedieť ako vaše kúzlenie v kuchyni dopadlo a pokojne článkom inšpirujte aj svoje priateľky.

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.