Čerstvými šťavami k posilneniu imunity – Omladnut.sk

Čerstvými šťavami k posilneniu imunity

Tohtoročná zima nám mrazivých dní prináša zatiaľ poskromne, ale keď už sa objaví, stojí to za to. Náš organizmus si preto určite zaslúži posilniť imunitu a zvýšiť prísun vitamínov. Avšak ak sa domnievate, že vypijete krabicu 100% džúsu a denný príjem vitamínov máte zaistený, ste na omyle. Prospešnosť týchto “zdraviu prospešných” produktov nie je taká, ako si mnohí myslia. Ďaleko lepšie je zamerať sa na čerstvo vylisované šťavy.

Čo sa skrýva v krabicových džúsoch?

Z logiky veci vyplýva, že keď si kúpime džús s označením “100%”, nájdeme vo vnútri škatule alebo fľaše iba šťavu z jedného druhu vylisovaného ovocia a nič iného. Bohužiaľ, skutočnosť je iná. Toto označenie znamená, že sa síce jedná o džús z jedného druhu ovocia, ale tepelne upravený, s pridaním vody, cukru a ďalších pridaných látok.Toto označenie je teda zavádzajúce a klamlivé.

Jedinou výhodou týchto produktov je ich dlhá trvanlivosť, ale posúďte sami, či je tak prínosná aj za týchto skutočností:

  • džúsy sa často vyrábajú z nezrelého alebo naopak prezretého, nahnitého alebo poškodeného ovocia
  • ako konzervant sa používa rafinovaný repný cukor, ktorý zbytočne zvyšuje množstvo inzulínu v tele
  • tepelnou úpravou sú znehodnotené inak veľmi prospešné enzýmy a vitamíny
  • voda, ktorá sa pridáva do extraktov, býva neistého pôvodu. Aby vyhovovala hygienickým predpisom, musí byť upravená chlórom alebo fluórom.
  • ďalšie pridávané látky (stabilizátory, arómy, farbivá, dochucovacie látky, chemické konzervanty, zahusťovadlá) nemusia byť pre naše telo priamo škodlivé, avšak v ostatných potravinách sa ich vyskytuje toľko, že je úplne zbytočné ich dobrovoľne požívať
  • v niektorých prípadoch môžu džúsy obsahovať až nebezpečné látky: stopy ťažkých kovov, dusičnany, apod.
  • v neposlednom rade musíme vziať tiež do úvahy spôsob skladovania a dopravy – môžeme si byť istí, že krabica s džúsom nepremrzla alebo nebola vystavená ostrému slnečnému svitu?

Stále ešte máte chuť na pohár „100% krabicového džúsu“?

Pochutnajte si na čerstvo vylisovanej šťave

Ak chcete svoje telo zásobiť vitamínmi, enzýmami a vlákninou, doprajte si radšej čerstvo vylisované šťavy. Nenahraditeľnou výhodou je ich čerstvosť a prítomnosť práve týchto dôležitých živín. Ľudia, ktorí začali pravidelne piť čerstvé šťavy, uvádzajú odznenie častého prechladnutia, alergií, obmedzenie intenzity cukrovky, psoriázy, vedci sa dokonca zaoberajú pozitívnymi účinkami čerstvej šťavy na rakovinu.

Možno si hovoríte, že odšťavovanie v lete je ľahké, ale v zime? Aj teraz máte niekoľko možností – okrem bežne dostupných cudzokrajných plodov ako sú pomaranče, mandarínky, limetky, citróny, banány či ananás, môžete lisovať aj domácu zeleninu a ovocie, ktorého je na pultoch v obchodoch či domácich pivniciach stále dosť – jablká, hrušky, mrkvy , uhorky, červená repa, baby špenát, zeler alebo kel.

Na vylisovanie šťavy z citrusových plodov vám postačí jednoduchý ručný lis na ovocie, ale pre maximálny výťažok, a to hlavne z koreňovej a listovej zeleniny je ideálny zaobstarať si účinný odšťavovač. Na trhu sa vyskytujú rôzne druhy: klasické mechanické (sú lacné, ale narobíte sa), odstredivé (len pre bežné suroviny), šnekové (pre všetky druhy surovín, produkujú najkvalitnejšie šťavy, odporúčame) alebo dvojhriadeľové (to isté, čo šnekové, ale horšie sa čistia). Široký výber šikovných pomocníkov pre spracovanie ovocia a zeleniny, praktické rady a recepty nájdete na Eujuicers.com.

Dôležitá rada na záver:

Pamätajte si: pre odšťavovanie používajte ovocie a zeleninu čerstvú a zrelú, nie prezretú! Hnilobné škvrny môžu pokaziť chuť nápoja a v niektorých prípadoch dokonca poškodiť vaše zdravie. Pri výbere zapájajte aj váš čuch, poriadne si ho prezrite. Ideálnou voľbou sú plody chemicky neošetrené.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.