Morský kolagén sa za posledné obdobie stáva čoraz častejšie vyhľadávaným a skloňovaným pojmom vo svete výživových doplnkov. V čom je tento čistý morský kolagén iný, v porovnaní s bežnými kolagénovými doplnkami, ktorými je trh presýtený? Zistite, ako sa vyrába a aké sú jeho priaznivé účinky na našu krásu a zdravie.
Čo je morský kolagén?
Kolagén je vo všeobecnosti definovaný ako prírodná bielkovina, označovaná aj ako bielkovina mladosti, ktorá sa nachádza v našom tele (v šľachách, kostiach, svaloch, koži atď.). Hneď po vode ide o druhú najrozšírenejšiu látku v ľudskom organizme. Telo si kolagén vytvára samo, no s pribúdajúcim vekom sa jeho produkcia spomaľuje, a preto siahame po kolagénových doplnkoch.
Medzi ne patrí aj bioaktívny morský kolagén v prášku. Narozdiel od iných kolagénov, ktoré získavajú zdroje na výrobu prevažne z hovädzieho dobytka a ošípaných, morský kolagén pochádza z rýb, čo z neho robí udržateľnejšiu a k prírode šetrnenšiu alternatívu.
Ako sa morský kolagén vyrába?
Extrahovaný kolagén z kože a šupín rýb prechádza procesom hydrolýzy – metóda, pri ktorej sa kolagénové bielkoviny štiepia na menšie častice, nazývané peptidy. Výsledkom je hladký prášok, ktorý sa vyznačuje lepšou rozpustnosťou (nehrudkovatie) a stráviteľnosťou, pričom ho ľudské telo dokáže využiť ako svoj vlastný kolagén.
Kolagén, ktorý prejde touto šetrnou technológiu prípravy označujeme aj pojmom “živý”, resp. “bio aktívny”. Rybací zápach a chuť sa procesom hydrolýzy eliminuje, takže produkt môžete bez obáv o vaše chuťové a čuchové poháriky pridávať do studených či teplých nápojov. Nie je potrebné žiadne ďalšie maskovanie umelo pridanými látkami.
Benefity bioaktívneho morského kolagénu
Čistý bioaktívny morský kolagén pôsobí priaznivo nielen na náš zovňajšok, ale aj celkovú vitalitu organizmu. Tento výživový doplnok na prírodnej báze prispieva k:
- zdraviu kostí a kĺbov – kolagén je primárnou zložkou chrupavky a podieľa sa na udržiavaní jej štruktúry a stimulácii tkaniva k tvorbe tejto bielkoviny,
- rastu nechtov a eliminácii ich lámavosti,
- správnemu fungovaniu žalúdku a čriev – zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní správnej integrity črevnej výstelky, tzv. bariéra čriev.
- udržiavaniu svalovej hmoty a regenerácii svalových tkanív,
- pôsobí priaznivo na pokožku – hrá rolu pri uchovávaní elasticity a hydratácie pokožky (spomalenie jej starnutia).
Potraviny podporujúce tvorbu kolagénu
Vyvážená strava a fyzická aktivita idú ruka v ruke so zdravím organizmom. Dostatočnú úroveň kolagénu si síce môžete zabezpečiť suplementáciou v podobe bioaktívneho morského kolagénu, nemali by ste však zabúdať ani na podporu jeho prirodzenej tvorby.
Odporúčané je prijímanie potravín bohatých na vitamín A a vitamín C (napr. citrusové plody, jahody, atď.). Do jedálnička by ste mali zaradiť aj suroviny s antioxidačným účinkom ako sú napr. čučoriedky alebo maliny. Vysoký obsah aminokyselín zabezpečia orechy, strukoviny a semená.