To najdôležitejšie o bezlepkových potravinách a bezlepkovej diéte – Omladnut.sk

To najdôležitejšie o bezlepkových potravinách a bezlepkovej diéte

Bezlepková diéta je každodennou rutinou mnohých ľudí naprieč celým svetom. Avšak, nie preto, že by bola moderná či cool. Dokonca, nie je to ani jej účinkami na chudnutie. Je síce pravdou, že bezlepkovou stravou sa vám môže podariť zhodiť nejaké to kilečko, no jej zmysel je oveľa hlbší. V súčasnosti predstavuje totižto jediný možný spôsob, ako sa z dlhodobého hľadiska naučiť žiť s celiakiou, prípadne alergiou na lepok. Čo všetko o nej potrebujete vedieť? Akým potravinám sa pri nej vyhnúť a naopak, ktoré zaradiť do pravidelného jedálnička?

Slovník pojmov

Na úvod ozrejmujeme niekoľko pojmov, ktorým by ste mali rozumieť, resp. ich rozlišovať, pre lepšie pochopenie ďalšieho čítania:

  • Lepok – nestráviteľná zmes dvoch rastlinných bielkovín (glutenín a gliadín), ktoré sa nachádzajú najmä v obilninách.
  • Obsahuje ho: jačmeň, pšenica, žito, ovos, raž a iné
  • Celiakia – autoimunitné ochorenie prejavujúce sa po konzumácii lepku.
  • Príznaky: časté hnačky, nadúvanie, únava, problémy so vstrebávaním
  • Alergia na lepok – nejde o rovnaké ochorenie ako v prípade celiakie.
  • Príznaky: pálenie v ústach a krku, zvracanie, nádcha, žihľavka, ekzémy
  • Bezlepkové potraviny – potraviny, ktoré sa môžu konzumovať pri celiakii aj alergii na lepok.
  • Napríklad: mäso, vajcia, ovocie, zelenina, ryža, kukurica a iné
  • Bezlepková diéta/strava – stravovanie, ktorého súčasťou nie sú potraviny obsahujúce lepok, resp. glutén.
  • Napríklad: pečivo, cestoviny, obaľované mäso a iné.

Poznámka: Najsilnejšia reakcia organizmu na lepok prebieha v sliznici tenkého čreva. Práve tam dochádza k chronickému zápalu a degenerácii sliznice, čo má za následok zhoršené vstrebávanie.

Výhody bezlepkovej diéty

Nepochybne, najväčšou výhodou bezlepkovej diéty je skutočnosť, že odbúrava riziko hnačiek, nadúvania či tráviacich problémov, ktoré by inak trápili ľudí trpiacich celiakiou či alergiou na lepok. Okrem toho však bezlepková strava ponúka aj ďalšie „skryté“ výhody: (1)

  • Zlepšuje hladinu energie v tele
  • Podporuje zdravé priberanie
  • Znižuje bolesť kĺbov
  • Zmierňuje depresiu
  • Zmierňuje intoleranciu na laktózu
  • Zlepšuje zdravie kostí
  • Zlepšuje zdravie pokožky

Vedeli ste, že bezlepková diéta môže podporovať aj chudnutie? Potraviny obsahujúce lepok totižto v mnohých prípadoch pozostávajú aj z múky. Pokiaľ sa im vyhnete, znížite si kalorický príjem a môžete badať aj určitý pokles hmotnosti.

Bezlepková strava a potraviny

Naučiť sa rozoznávať bezlepkové potraviny od tých, ktoré lepok obsahujú, sa môže mnohým ľuďom zdať ako alchýmia. Keďže do istej miery tomu tak skutočne aj je, pridávame zopár príkladov na nevhodné aj vhodné jedlá pre bezlepkovú diétu.

Nevhodné potraviny pre bezlepkovú diétu

  • Klasické pečivo
  • Klasické cestoviny
  • Obaľované a vyprážané jedlo
  • Mϋsli
  • Alkohol so sladom
  • A iné…

Vhodné potraviny pre bezlepkovú diétu

  • Mäso, hydina, ryby
  • Mlieko, maslo, syry, vajcia
  • Ovocie, zelenina
  • Semienka a orechy
  • A iné…

Náš tip: Skvelou alternatívou pšeničnej múky môže byť pre ľudí, ktorých trápi celiakia či alergia na lepok, napríklad ryžová alebo kokosová múka. Práve kokosová múka bola v súvislosti s bezlepkovou kuchyňou spomínaná aj v článku „Mýty a fakty o kokose… Je kokos zdravý?“ na foodblogu kejk.sk.

bezlepková múka
Alternatívou pšeničnej múky je pre celiatikov napríklad ryžová alebo kokosová múka

Tip na záver – vzorové jedálničky

Na záver pridávame aj odkazy na fantastické vzorové jedálničky bezlepkovej diéty, ktoré sú jednoducho udržateľné aj z dlhodobého hľadiska. Zatiaľ čo kratším z nich je 14-dňový „Gluten-Free“ plán, (2) tak ten dlhší je až na celé 4 týždne. (3) A keď neviete, kde zohnať kvalitné ingrediencie a jedlá na také dlhé obdobie, nakúpte z pohodlia domova napríklad z e-shopu bezlepkových potravín Bezlepkáč.

Použité zdroje

(1) Anita Fernandes (Gluten-Free Living): 10 Supercharged Health Benefits of Eating a Gluten-Free Diet – https://www.glutenfreeliving.com/gluten-free-foods/diet/benefits-of-gluten-free-diet/

(2) Emily Lachtrupp (EatingWell): 14-Day Gluten-Free Meal Plan: 1,200 Calories – https://www.eatingwell.com/article/289182/14-day-gluten-free-meal-plan-1200-calories/

(3) Gluten Intolerance Group: 4-Week Basic Gluten-Free Meal Plan – https://gluten.org/2021/01/05/4-week-gluten-free-meal-plan/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.