Sladíte si kávu? – Omladnut.sk

Sladíte si kávu?

Káva s prídavkom cukru vždy patrila k tým nápojom, ktoré mali okrem povzbudivého účinku aj určitú spoločenskú funkciu. Pitie kávy je obrad, ktorý sa praktizuje v závislosti od krajiny pri rôznych príležitostiach. Umeniu správnej prípravy kávy a jej degustácii sa venuje dokonca samostatný odbor – baristika. Majster barista vie, ako má správne upražená káva voňať, aké množstvo vody treba použiť a tiež vie, že každé dobré espresso je potrebné prisladiť trochou cukru, aby mohla lepšie vyniknúť jeho chuť i aróma.

Aj v prípade pitia kávy však platí iný kraj, iný mrav. Hoci sa lahodný čierny mok teší obľube po celom svete, čo krajina, to iná kávová kultúra. Tak napríklad už spomínané espresso, na objem azda najmenšia kávička, ktorá je však neobyčajne bohatá na chuť sa vyznačuje značnými povzbudivými účinkami. Medzi najväčších milovníkov silného espressa určite patria Taliani, ktorí svoje piccolo, teda malú silnú kávu zo stroja, rozšírili do celého sveta. Jeho prípravu majú dotiahnutú do dokonalosti. Svedčí o tom aj fakt, že prvý pákový espresso kávovar bol vyvinutý práve v Taliansku pánom Achille Gaggia. Od tradičného espressa je už len krôčik k lahodnému cappuccinu. Do teplého napeneného mlieka sa naleje piccolo a lahôdka je na svete. Taliani milujú sladké. La Dolce Vita, alebo po našom Sladký život, nie je len preslávený taliansky film, ale doslova životné krédo pôžitkárskych Talianov. Preto si aj svoju kávu patrične prisládzajú. Podobne sú na tom aj Slováci, ktorí tiež prepadli kúzlu kvalitného silného espressa i jemnejšieho cappuccina. Na tento účel sa výborne hodia drobné espresso kocky, ktoré sú dostupné aj na našom trhu a to pod značkou Korunný cukor  Espresso kocky 500 g. Umožnia prisladiť kávu presne podľa chuti a navyše poskytnú pôžitok z pohľadu na kocku cukru, ktorá sa len pomaly prepadáva cez vrstvu hustej krémovej peny. Malé kocky cukru sú trendové a prinášajú chuť a radosť do života!

Pripravme si pravé talianske cappuccino.

Na výrobu pravého cappuccina je potrebný stroj  na výrobu espressa. Ak ho však nemáme, môžeme si pomôcť aj kvalitnou kávou, plnotučným mliekom a neodmysliteľnou kockou cukru.

Ako na to?

Potrebujeme:

  • 0,5 dl silného espressa / kávy,
  • 2 dl plnotučného mlieka
  • Korunný cukor Espresso kocky
  • Mletú škorica na ozdobenie
  • Hrubostennú keramickú šálku

Postup:

Vo vyššom pohári si pripravíme približne 2 dl teplého mlieka, ktoré speníme pomocou malého ručného mixéru. Do predhriatej hrubostennej šálky nalejeme kávu tak, aby tvorila cca 1/3 objemu šálky. Potom opatrne prilejeme mlieko a na vrch pomocou veľkej lyžice nanesieme čo najviac mliečnej peny. Ozdobíme trochou mletej škorice a podávame s Korunným cukrom Espresso kocky.

Káva s príchuťou exotiky

Veľmi moderným trendom súčasnosti je sladenie trstinovým cukrom, ktorý predstavuje alternatívu k tradičnému bielemu repnému cukru. Trstinový cukor, ako už aj názov napovedá, sa získava zo sladkej plodiny – cukrovej trstiny, ktorá si na pestovanie vyžaduje špecifické teplé podnebie. Preto sa k nám trstinový cukor dováža z exotických diaľok a do našich zemepisných šírok prináša sladký pôžitok v podobe zlatistých kryštálov s nádychom karamelu. Vyznačuje sa bohatou a plnou chuťou, ktorá osvieži a zvýrazní studenú kuchyňu, avšak do plnej krásy sa rozvinie až pri zahriatí, kedy naplno vynikne jeho potenciál. Trstinový cukor je preto veľmi vyhľadávaný pri pečení a varení a nemožno sa čudovať, že fanúšikov si našiel aj radoch kávičkárov. Tí nedajú dopustiť na špecifickú chuť, ktorú káva získa osladením trstinovým cukrom. Nezanedbateľná je aj jeho hodnota ako zdroja minerálnych látok. Preto má už v každej dobrej kaviarni trstinový cukor svoje čestné miesto a teší sa značnej obľube. Zatiaľ čo v minulosti bol dostupný len v klasickej kryštálovej podobe, dnes sa už možno stretnúť s jeho rôznymi podobami. Na sladenie teplých nápojov sa ideálne hodí v podobe kociek alebo hygienicky balených tyčiniek, ktoré obsahujú presné množstvo kryštálov.

Oslaďte si kávu novinkou!

Značka Korunný cukor ponúka milovníkom trstinového cukru až jeho tri verzie určené na rôzne použite. V kryštálovej podobe, vo forme cukrových tyčiniek i ako elegantné kocky. Posledný z menovaných cukrov sa aktuálne teší z nového obalu. Korunný cukor hnedý trstinový kockový sa najnovšie predáva v úhľadnej krabičke, ktorá umožňuje jednoduché vyberanie jednotlivých kociek s možnosťou viacnásobného zatvorenia. Obal tak môže slúžiť aj ako praktická uzatvárateľná cukornička. Keďže množstvo cukru presne sedí na rozmer krabičky, jednotlivé kocky sa v balení zbytočne nepohybujú. Zabraňuje sa tak deformovaniu tvaru opakovaným odieraním kociek. Cukor sa navyše z vylisovaných tvarov neuvoľňuje, čo umocňuje celkovú funkčnosť nového balenia. Každé balenie obsahuje presne 500 g cukru.

Írska káva

Do studených zimných dní sa na zahriate veľmi hodia horúce nápoje s trochou alkoholu. Jedným z tradičných receptov je írska káva s whiskey a trstinovým cukrom. Delikátne spojenie kávy, kvalitného alkoholu a chuťovo výrazného trstinového cukru poskytne skutočne nezabudnuteľný chuťový zážitok.

Potrebujeme (1 porcia):

  • 2,5 dcl kávy
  • 2 cl (alebo pol štamperlíka) írskej whiskey
  • Korunný cukor hnedý trstinový hygienicky balený
  • Malé množstvo smotany na šľahanie

Postup:

Pripravíme si stredne silnú kávu. Môžeme použiť espresso, ktoré dolejeme horúcou vodou, aby sme dostali 2 dcl. Vhodná je aj kvalitná instantná káva, alebo káva z džezvy. Ušľaháme si malé množstvo šľahačky, nie úplne do tuha. Pripravíme si šálky, alebo hrubostenné sklené poháre, ktoré je potrebné nahriať. K írskej káve sa obzvlášť hodia väčšie keramické šálky s rustikálnym vzhľadom. Do nádoby nalejeme whisky a ešte teplú kávu. Vrch ozdobíme polotekutou šľahačkou tak, aby vytvorila na nápoji len tenkú vrstvu. Írsku kávu podávame s Korunným cukrom hnedým trstinovým, ktorý umožní vyniknúť plnej chuti tejto tradičnej kávy.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.