Tekvica nie je len znakom Halloweenu, ale i súčasťou chutných receptov. Či už ste milovníci sladkých, či slaných jedál, tieto sezónne recepty z tekvice, ktoré sme pre vás pripravili, vás určite príjemne prekvapia.
Sladká tekvicová miska
Začneme trošku netradičnými raňajkami, v podobe sladkej, teplej tekvicovej kaše, ktorej jedinečná chuť si vás zaiste získa. Ak ste ešte upraviť tekvicu na sladko neskúšali, je na čase to zmeniť. Táto kaša vám zaberie len pár minút a spestrí každodennú rutinu. Na víkend ako stvorená!
Čo budete potrebovať?
- ½ hrnčeka ovsených vločiek
- 1 hrnček mandľového mlieka
- 4 polievkové lyžice tekvicové pyré (vznikne upečením a rozmixovaním tekvice)
- hrsť hrozienok
- 1 kávová lyžička semiačok podľa chuti
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 kávová lyžička kokosového oleja
- škorica, zázvor, klinčeky
Ako na to?
Tekvicové pyré pripravíte upečením rozpolenej tekvice, zbavenej semiačok v rúre pri 190 stupňoch na 40 min. V hrnci následne uvarte vločky, mandľové mlieko, tekvicové pyré, hrozienka a korenie podľa chuti. Poriadne prehrejte a presuňte do hlbokej misky. Na vrch tekvicovej kaše môžete pridať lyžičku kokosového oleja, med a dozdobiť semiačkami.
Zeleninové quesadilly
Jednoduché, plné chuti, farebné a zdravé! Také sú zeleninové quesadilly, ktoré môžete podľa chuti a zásob v chladničke obmieňať.
Čo budete potrebovať?
- 1 tekvica strednej veľkosti
- 1 červená paprika
- 1 plechovka kukurice
- 1 červená cibuľa
- 1-2 čerstvé chilly papričky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 tortily
- 200 g strúhaného cheddaru
- korenie (rasca, koriander, mletá paprika)
Ako na to?
Najskôr si pripravte náplň, zmiešaním očistenej tekvice, papriky, kukurice, chilli, korenín a olivového oleja. Zmes preložte do nádoby na pečenie a pečte približne 30 minút. Následne si pripravte tortilu, z jednej strany ju jemne potrite olivovým olejom a opečte na teflónovej panvici. Na polovicu tortily nasypte syr a pripravenú zeleninovú zmes. Tortilu jemne preklopte druhou polovicou. Minútku až dve nechajte tortilu ohriať na panvici z každej strany a rýchle quesadilly sú na svete.
Plnená tekvica
Recept, ktorý nielen že úžasne vyzerá, no i skvele chutí. Tekvica plnená morčacím mäsom zasýti celú rodinu a poteší i vašu figúru. Ide o zdravý jesenný recept, ktorý ulahodí každému.
Čo budete potrebovať?
- 2 rozpolené tekvice
- 1 kg morčacieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 100 g strúhaného syru
- ½ hrnčeka vody
- korenie (kurkuma, chilli, paprika)
- 1 bobkový list
Ako na to?
Počet tekvíc závisí od množstva požadovaných porcií, v priemere vám však vystačia dve menšie zelené tekvice. Tekvice rozpoľte a očistite od semiačok. Takto očistené tekvice dajte piecť na 30 minút do rúry. V hlbokej panvici pripravte na olivovom oleji, cibuľku, pretlačený cesnak a pridajte morčacie mäso nakrájané na menšie kúsky. Do zmesi následne pridajte lúpané paradajky, vodu, korenie a bobkový list. Uvarenú zmes následne preložte do predpriravenej tekvice, posypte syrom a dajte piecť na zvyšných 15 minút. Podávať môžete s čerstvou alebo grilovanou zeleninou.
Patria tekvicové jedlá do vašich receptárov alebo je to pre vás veľká neznáma? Aj v kuchyni sa občas oplatí experimentovať, dajte nám určite vedieť ako sa vám tieto sezónne recepty z tekvice vydarili.