Kto povedal, že v lete je maškrtenie zakázané? Namiesto odopierania, si pripravte zdravé jedlá plné čerstvosti, ktoré vaším chuťovým pohárikom určite ulahodia.
Jednoduché, rýchle, no predovšetkým pestré a zdravé. Také by mali byť letné pokrmy. Ak hľadáte inšpiráciu čo počas horúcich mesiacov v kuchyni vykúzliť, ste na správnom mieste.
Citrónové kuracie špízy s jogurtovým dipom
Patríte k milovníkom mäsa, no už vás nebavia stále tie isté recepty na kuracie soté? Vyskúšajte mäsovo-zeleninové špízy, ktoré sú počas leta príjemným spestrením.
Čo budete potrebovať:
Špízy
- 0,5 kg vykostených kurací pŕs
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička soli
- ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľká červená paprika
Jogurtový dresing:
- 1 šálka gréckeho jogurtu
- soľ a korenie podľa chuti
- ½ šálky šalátovej uhorky nakrájanej na malé kúsky
- 1 lyžička mletého čerstvého korenia podľa chuti (mäta, petržlen alebo kôpor)
Ako na to ?
V miske zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej, oregano, soľ, korenie, cesnak a pridajte lyžičku čistej vody. V pripravenej zmesi marinujte kúsky kuracieho mäsa minimálne 10 minút. Ideálne je, ak marinádu necháte pôsobiť o čosi dlhšie, aby mäso dostatočne nasiaklo jej chuť. Medzi tým si predhrejte grilovaciu panvicu a z mäsa a papriky striedavo vytvorte špízy. Špízy grilujte podľa potreby približne 5 minút z každej strany. Zatiaľ čo sa mäsko dôkladne prepečie, môžete si k nemu pripraviť jednoduchú omáčku. Zmiešajte hustejší biely jogurt gréckeho typu s nasekanou šalátovou uhorkou a korením podľa chuti. Dresing nechajte pred servírovaním na chvíľu odstáť v chlade.
Nepečené cheesecake poháre
Cheesecake patrí k jedným z najobľúbenejších dezertov, zrejme vďaka jeho skvelej kombinácii sladkej a sviežej chuti. Počas leta by ste určite mali ochutnať jeho nepečenú a zdravšiu verziu.
Čo budete potrebovať:
Spodná vrstva
- 3/4 šálky ovsených vločiek
- 1/4 šálky pekanových orechov
- 1/4 čajovej lyžičky škorice
- 3 lyžice rozpusteného kokosového oleja
- 2 lyžice nízkokalorického sladidla alebo medu
- 1 lyžička vanilkového proteínu (možno vynechať)
Horná vrstva
- 180 gramov smotanového syru, nátierky bez príchute
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky gréckeho jogurtu
- ¼ šálky medu
- 1 šálka ovocia (lesná zmes, jahody alebo maliny)
Ako na to ?
V kuchynskom mixéri spolu zmiešajte ovsené vločky a pekanové orechy. Nechajte mixovať kým sa nenasekajú na malé kúsky a nevytvorí sa konzistentná hmota. Takúto hmotu potom zmiešajte so škoricou, kokosovým olejom a sladidlom. Zmes rozdeľte do štyroch pohárov a jemne pritlačte prstami. Nechajte odstáť približne 20 minút. V druhej miske zmiešajte smotanovú nátierku, proteínový prášok, vanilkový extrakt, grécky jogurt a sladidlo. Po zmiešaní by vám mala vzniknúť jemná hmota, ktorú opäť prerozdelíte do 4 pohárov. Naplnené poháre nechajte v chlade odpočívať približne hodinu a na záver už len posypte čerstvým ovocím.
Osviežujúce čučoriedkové nanuky
Nanuky k letu jednoducho patria. Skúste si ich tentokrát pripraviť doma.
Čo budete potrebovať:
- ½ šálky gréckeho jogurtu
- 1 a ½ šálky mandľového mlieka
- 1 lyžička vanilkového proteínu (možno vynechať)
- ½ balenia vanilkového pudingu (najlepšie bez cukru)
- ½ šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Ako na to ?
Veľmi jednoducho! Všetko čo potrebujete urobiť je zmiešať suroviny v mixéri, kým vám nevznikne hladká zmes. Túto zmes vylejte do formičiek na nanuky, ktoré sú dnes v obchodoch bežne dostupné a počas noci zamrazte. Na druhý deň už môžete domáce nanuky smelo konzumovať.
Leto je obdobie kedy máme konečne dostatok čerstvých surovín a je len na nás ako ich využijeme. Zapojte počas leta do varenia o niečo viac kreativity a zistite, že maškrtenie môže byť zdravé a chutné zároveň.