Probiotiká sú v dnešnej dobe veľmi diskutovanou témou. Vedeli ste napríklad o tom, že baktérie v ľudskom tele svojím počtom údajne prevyšujú bunky vo vnútri organizmu v pomere 10:1? Podľa výsledkov iných štúdií je to síce o čosi bližšie k pomeru 1:1, no bez ohľadu na to, ktorý údaj je správny, by malo byť v ľudskom tele zhruba 39 až 300 biliónov baktérií. Už len táto skutočnosť je jedným z mnohých dôvodov, prečo by ste sa mali zaujímať o probiotiká aj vy.
Probiotiká – čo to je a na čo slúžia?
Keď hovoríme o tom, čo sú to probiotiká, máme na mysli určité živé mikroorganizmy. Ide o také mikroorganizmy, väčšinou baktérie, ktoré po požití prinášajú ľudskému telu zdraviu prospešné účinky. Sú kvalitné na trávenie a na žalúdok, a taktiež sú prírodné.
Vo všeobecnosti existuje mnoho druhov probiotík, pričom každé z nich môže poskytovať iné zdravotné benefity. Aj z toho dôvodu je nevyhnutné, aby ste sa v prípade záujmu o ich užívanie poradili s vaším lekárom. Okrem toho, že sa prirodzene nachádzajú v určitých druhoch potravín, sa tiež dajú konzumovať aj ako doplnky výživy. Medzi najznámejšie probiotické baktérie patria: (1)
- Lactobacillus
- Bifidobacteria
- Saccharomyces
- Streptococcus
- Enterococcus
- Escherichia
- Bacillus
Aké potraviny sú bohaté na probiotiká?
Potraviny bohaté na probiotiká si môžete dnes kúpiť hocikde. Je však zamyslenia hodné, či sú konkrétne výrobky, ktoré by mali obsahovať veľa probiotík, skutočne na ne aj také výživné. Každopádne, medzi potraviny bohaté na probiotiká patria: (2)
- jogurty
- kyslá kapusta
- mäkké syry
- kefír
- kváskový chlieb
- acidofilné mlieko
- kyslé uhorky
Probiotiká a prebiotiká – aký je rozdiel?
Aj napriek tomu, že výrazy „probiotiká“ a „prebiotiká“ vyzerajú na pohľad veľmi podobne, sú medzi nimi značné rozdiely.
Zapamätajte si: Zatiaľ čo probiotiká sú telu prospešné baktérie, ktoré sa nachádzajú v určitých potravinách alebo doplnkoch výživy, tak prebiotiká predstavujú druhy vlákniny. V prípade prebiotík ide o také druhy vlákniny, ktoré vyživujú priateľské baktérie v tráviacom systéme. (3)
Dôležitým faktom je, že konzumáciou vyvážených množstiev probiotík a prebiotík si môžete udržať zdravú črevnú mikroflóru.
Bulharské, vegánske, bez laktózy? Aké si vybrať?
Opäť platí to, čo sme spomínali už o čosi vyššie – v prvom rade by ste sa mali ohľadom výberu probiotík poradiť s vaším lekárom. Aby ste si však dokázali utvoriť lepšiu predstavu a názor, možno vám pomôže aj ich nasledovné kategorizovanie:
Bulharské probiotiká
Bulharské probiotiká, resp. Lactobacillus Bulgaricus, sú najstaršími probiotikami na svete. Majú mnoho liečivých účinkov, pričom ich môže užívať ktokoľvek. Sú vhodné pre mužov, pre ženy, pre deti – dokonca aj pre bábätká. Avšak, pre tie najmenšie, zhruba do 6 mesiacov, sa skôr odporúčajú probiotiká s obsahom kozieho mlieka. Každopádne, čo sa týka bulharských probiotík, vyhľadávané sú nielen preventívne, ale aj pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Ako príklady môžeme uviesť:
- disbakteriózy
- ulcerózne kolitídy
- rôzne intolerancie
- hnačky
- žalúdočné vredy
- depresie
- problémy nervového systému – neurologické ochorenia
- osteoporóza
- ťažkosti horných dýchacích ciest (astma, alergie)
- gynekologické problémy
- problémy s prostatou
- kožné ochorenia
- srdcovo-cievne ochorenia
Vegánske probiotiká
Vegánske probiotiká sú živé kmene baktérií, ktoré sa na rozdiel od tradičných mliečnych probiotík vyskytujú vo vegánskych zdrojoch. Často sú získavané fermentačným procesom, pričom sa dajú ľahko začleniť do stravy prostredníctvom probiotických potravín, doplnkov alebo nápojov.
Otázkou však je, či by mali vegáni užívať probiotiká. Keďže konzumujú veľa ovocia a zeleniny, existuje predpoklad, že by mali prijímať dostatok probiotík z ich prirodzenej stravy. Na druhej strane, vyhýbajú sa tým najbežnejším probiotickým potravinám, akými sú napríklad jogurty a kefíry. (4)
Probiotiká bez laktózy
Probiotiká sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách. Pre ľudí, ktorí z určitých dôvodov vynechávajú mlieko zo svojej stravy, môže byť však náročné zabezpečiť si ich dostatočný príjem. Obzvlášť to platí pri rôznych intoleranciách, alergiách a bezlepkových diétach. V takých prípadoch však odporúčame tieto potraviny, resp. probiotiká bez laktózy: (5)
- tempeh
- kombucha
- miso
- fermentovaná zelenina
- jablčný ocot
Personalizované vs klasické probiotiká
V súvislosti s kategorizovaním probiotík stoja za zmienku aj takzvané personalizované probiotiká. Viete, ako sa líšia od klasických probiotík?
Laicky povedané, personalizované probiotiká sú probiotiká šité na mieru. Ako je to možné? Jednoducho – odborníci ich pripravia na základe vášho aktuálneho črevného mikrobiómu. Keďže každý črevný mikrobióm je svojím spôsobom unikátny, tak logicky potrebuje na správne fungovanie niečo iné. (6)
Personalizované probiotiká, ktoré sú vhodné aj ako prevencia, aj ako doplnok pri liečbe závažných ochorení, sa vyrábajú analyzovaním vzoriek stolice.
Aké sú účinky probiotík?
Síce sme už o čosi vyššie zmieňovali, pri akých zdravotných ťažkostiach sa zvyknú probiotiká užívať, no nedá nám nespomenúť aj konkrétne účinky probiotík na ľudský organizmus: (7)
- pomáhajú udržiavať rovnováhu priateľských baktérií vo vašom tráviacom systéme
- môžu pomôcť predchádzať hnačke a liečiť ju
- probiotické doplnky priaznivo vplývajú na niektoré duševné problémy
- niektoré probiotické kmene môžu pomôcť pozitívne vplývať na srdce (8)
- môžu znížiť závažnosť niektorých alergií a ekzémov
- môžu pomôcť znížiť príznaky určitých tráviacich problémov
- môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém
- môžu pomôcť pri chudnutí
Čo sú to synbiotiká?
No a v súvislosti s tým najdôležitejším, čo by ste mali vedieť o probiotikách, sme vám zostali na záver dlžní ešte jednu dôležitú informáciu. Viete, čo sú to synbiotiká?
Zapamätajte si: Synbiotiká sú produkty, resp. doplnky, ktoré obsahujú aj probiotiká, aj prebiotiká. Synbiotické produkty obvykle obsahujú priateľské baktérie spolu s nejakým „jedlom“ pre baktérie. (9)
Použité zdroje
(1) Kris Gunnars: Probiotics 101: A Simple Beginner’s Guide – https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101#what-they-are
(2) WebMD: Top Foods With Probiotics – https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-probiotics
(3) Sarah Lewis: Probiotics and Prebiotics: What’s the Difference? – https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-prebiotics#whats-the-difference
(4) Biomel: Why Vegan Probiotics Are More Effective Than Dairy Probiotics – https://www.biomel.life/blogs/gut-health/why-vegan-probiotics-are-more-effective-than-dairy-probiotics
(5) Amylee Amos: 5 Dairy-Free Probiotic Foods to Revamp Your Gut Health – https://amosinstitute.com/blog/5-dairy-free-probiotic-foods-to-revamp-your-gut-health/
(6) iProbio: Čo sú probiotiká a prečo si vybrať personalizované – https://iprobio.sk/clanky-a-videa/co-su-probiotika-a-preco-si-vybrat-personalizovane/
(7) Mary Jane Brown: 8 Health Benefits of Probiotics – https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics#TOC_TITLE_HDR_6
(8) Máire Begley, Colin Hill, Cormac G M Gahan: Bile salt hydrolase activity in probiotics – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16517616/
(9) Kelly S. Swanson, Glenn R. Gibson, Robert Hutkins, Raylene A. Reimer, Gregor Reid, Kristin Verbeke, Karen P. Scott, Hannah D. Holscher, Meghan B. Azad, Nathalie M. Delzenne, Mary Ellen Sanders: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of synbiotics – https://www.nature.com/articles/s41575-020-0344-2