Omladzujúce tajomstvo kokosového oleja – Omladnut.sk

Omladzujúce tajomstvo kokosového oleja

kokos

Kokosový olej je silná a jednoducho používateľná náhradu bežných nezdravých stolových olejov. Bio panenský kokosový olej získaný zo surovej dužiny zrelých kokosov, ktorý nie je počas výroby tepelne spracovaný si zachováva  všetky výživné hodnoty a tak ho môžete využiť pri skrášľujúcich rituáloch ale aj v kuchyni. Bio oleje podporujú prirodzené biologické procesy pleti, hydratujú, dodávajú energiu a vitalitu, urýchľujú hojenie, spomaľujú starnutie a chránia pred škodlivými vplyvmi prostredia.

 

Do kuchyne

Výhodou kokosového oleja je nulový obsah cholesterolu, ktorý, naopak, pomáha odbúravať vďaka svojej schopnosti stimulovať vylučovanie hormónov štítnou žľazou. Cholesterol tak zázračne mení na dôležitý sterol – progesteron, ktorý pomáha spomaľovať všetky nepríjemné prejavy starnutia! Navyše, podľa svetových kuchárov je tento rastlinný olej stabilný aj pri vysokých teplotách až do 175 ̊C, preto je skvelý na fritovanie, vyprážanie či pečenie. Pri viacnásobnom používaní sa nespáli a nevytvárajú sa zdraviu škodlivé karcinogénne látky, vďaka čomu ušetríte čas, zdravie i peniaze. Aj šaláty sú s jeho použitím oveľa chutnejšie a zdravšie. Kokosový olej naše telo veľmi ľahko spracováva, poskytuje mu množstvo energie, má neporovnateľne menej kalórií a obsahuje kyseliny pôsobiace proti vírusom, kvasinkám, baktériám a plesniam. Mimochodom, vedeli ste, že práve kokosový olej spôsobuje, že vydržíme dlhšie bez pocitu hladu? Jeho konzumácia stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadobličiek, ktoré sú zodpovedné aj za tmavé kruhy okolo očí.

Kokosový olej môžete bežne využívať na varenie či pečenie, pretože nemá žiadnu príchuť, je však aj dobrou pochúťkou ako masť či maslo na chlieb aj pre tých, ktorý nemôžu konzumovať klasické maslo alebo margarín, pri pečení zákuskov zase pridajte k bežne používaným tukom 2-3 lyžice kokosového oleja pre lahodnejšiu chuť , piecť na ňom môžete mäso, ryby, zeleninu, vajíčka či palacinky a topinky, je vhodný aj pre prípravu vegetariánskej kuchyne, no odtestovať ho môžete aj pri pečení vo woku, grilovaní či vyprážaní hranoliek.

Na chudnutie

Jeho používanie je skrátka rovnaké ako pri bežných tukoch, olejoch a mastiach. Po skončení „kuchtenia“ môžete panenský olej z kokosových orechov používať ako doplnok stravy pri redukcii telesnej váhy bez jojo efektu. Stimuluje totiž metabolizmus k vyšším obrátkam a pomáha spaľovať viac energie. Ak nepatríte medzi žienky domáce, môžete kokosový olej použiť ako telové mlieko či pleťový olej. Dobre sa rozotiera, vstrebáva, príjemne vonia a má na pokožku blahodárny vplyv. Podľa dermatológov je ideálny na zimu pre suchú a poškodenú pokožku, pretože jeho zloženie je podobné tukom našej pleti, ľahko sa vstrebáva a pôsobí okamžite!

 

TIP NA SKVELÝ DEZERT: Ak milujete pochúťku v podobe kokosových guličiek, zmiešajte kokosový tuk s kakaovým práškom, pridajte nastrúhaný kokos, vložte mandľu do gulôčky a obaľte v kokosovom prášku.

 

SALOOS BIO PANENSKÝ KOKOSOVÝ OLEJ, M+H SLOVAKIA, www.mhslovakia.sk, 250 ML, 240 Sk, 7,99€

 

Foto: flickr.com/Oquendo, M+H Slovakia