Cviklový šalát: 3 najlepšie recepty na internete! – Omladnut.sk

Cviklový šalát: 3 najlepšie recepty na internete!

Cvikla – na prvý pohľad udivujúca, ba priam strašidelná plodina. Môže za to jej krvavočervená až fialová farba, ktorá ju robí výnimočnou nielen z vizuálneho, ale aj zdravotného hľadiska. Cvikla totižto ponúka množstvo výhod pre zdravie ľudského organizmu. Práve preto sme si povedali, že ich spíšeme do jedného článku spoločne s 3 receptami na fantastický cviklový šalát.

Zdravotné výhody cvikly

Pozitívne zdravotné účinky cvikly pramenia najmä z jej jedinečného sfarbenia. Aby sme to konkretizovali, máme na mysli prírodné rastlinné farbivá, resp. pigmenty, ktoré nesú názov betalaíny. Vo všeobecnosti ide o antioxidanty s protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu znižovať riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu, vysokého tlaku, rakoviny alebo iných neželaných stavov. (1)

10 benefitov cvikly

  1. Ponúka množstvo živín a zároveň málo kalórií
  2. Môže pomôcť v boji proti zápalom
  3. Dokáže zlepšiť športový výkon
  4. Má pozitívny vplyv na zdravie mozgu
  5. Priaznivo vplýva na trávenie
  6. Dokáže pomôcť s chudnutím
  7. Pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou
  8. Môže mať niektoré protirakovinové vlastnosti
  9. Má lahodnú a skvelú chuť
  10. Perfektne pasuje do receptov na tie najlepšie šaláty

Najlepšie recepty na cviklové šaláty na internete

Trochu sme sa poobzerali po receptoch na cviklové šaláty, ktoré sa na internete tešia mimoriadne pozitívnym ohlasom a recenziám. Vybrali sme pre vás 3 favoritov. Na ktorom z nich si najbližšie pochutíte?

1. Cviklový šalát s vlašskými orechmi a pomarančovým vinaigrettom

Potrebujete: (2)

  • 3 stredné cvikly
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 strednú cibuľu
  • 125 g miešaných šalátových listov
  • 90 g syru feta
  • 30 g vlašských orechov
  • Zopár tekvicových semiačok
  • Čerstvú mätu
  • + 4 lyžice panenského olivového oleja a pomarančovej šťavy, 1 lyžicu horčice a štipku soli a korenia na pomarančový vinaigrette

Postup:

Rúru predhrejte približne na 200 stupňov °C a vložte do nej cviklu nakrájanú na pekáči (podliatu olejom). Po 30 až 40 minútach pečenia pridajte nakrájanú cibuľu s trochou oleja a pečte, kým budete môcť cviklu hladko prekrojiť. Po vytiahnutí plechu nechajte cviklu s cibuľkou vychladnúť a následne ich rozpracujte s ostatnými ingredienciami. Pomarančový vinaigrette pripravíte jednoduchým zmiešaním potrebných prísad.

2. Cviklový šalát s rukolou a balzamikovým vinaigrettom

Potrebujete: (3)

  • 6 stredných cvikiel
  • 6 šálok rukoly
  • ½ šálky syru feta
  • ½ šálky sušených brusníc
  • + ½ šálky panenského olivového oleja, 3 lyžice balzamikového octu, 1 lyžicu horčice a štipku soli a korenia na balzamikový vinaigrette

Postup:

Plech vyložte alobalom a rovnako alobalom obaľte každú cviklu zvlášť. Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov °C zhruba 1 hodinu, resp. kým cvikla nezmäkne. Po dopečení ju rozkrájajte, nechajte vychladnúť a následne zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Pekanové orechy by mali byť opražené dozlatista. Na prípravu balzamikového vinaigrettu vám postačí dôkladne premiešať všetky potrebné prísady.

3. Cviklový šalát so syrom feta a citrónovým vinaigrettom

Potrebujete: (4)

  • 4 stredné cvikly
  • 60 g syru feta
  • 2 lyžice nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
  • + 3 lyžice citrónovej šťavy a olivového oleja, 2 strúčiky roztlačeného/nakrájaného cesnaku a štipku soli a korenia na citrónový vinaigrette

Postup:

Varte cviklu až kým nezmäkne, aby ste ju mohli jednoducho ošúpať a nakrájať na kocky. Na kocky nakrájajte aj syr feta a všetko zmiešajte dokopy. Nezabudnite tiež na citrónový vinaigrette, ktorý si rýchlo pripravíte zmiešaním potrebných ingrediencií

 

Použité zdroje

(1) Cleveland Clinic: The Health Benefits of Beets – https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-beets/

(2) Michelle Alston (The Last Food Blog): Roasted Beetroot Salad with Feta and Walnuts – https://www.thelastfoodblog.com/roasted-beetroot-salad-with-feta-and-walnuts/

(3) Natasha Kravchuk (Natasha´s Kitchen): Beet Salad with Arugula and Balsamic Vinaigrette – https://natashaskitchen.com/beet-salad-with-arugula-balsamic-vinaigrette/

(4) Aena (Scrambled Chefs): Beetroot and Feta Cheese Salad – https://www.scrambledchefs.com/beetroot-and-feta-cheese-salad/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.