Tieto 3 bleskové recepty na DOMÁCU zmrzlinu si obľúbite! (Vegan-friendly) – Omladnut.sk

Tieto 3 bleskové recepty na DOMÁCU zmrzlinu si obľúbite! (Vegan-friendly)

recepty na domácu zmrzlinu

Leto a zmrzlina idú ruka v ruke. Chladivý, sladký a krémový dezert obľubujeme už od malička – no ak sa vo vašej domácnosti snažíte vyhnúť cukru a umelým látkam, práve taká jednoduchá pochúťka ako zmrzlina vám môžu v obchodoch chýbať. Tieto jednoduché recepty na domácu zmrzlinu sú nielen chutné, ale aj zdravé. Navyše, vôbec nepotrebujete zmrzlinovač!

Recepty na domácu zmrzlinu: Chutne a najmä zdravo!

Domáca zmrzlina má oproti kupovanej niekoľko výhod:

  • viete, aké ingrediencie sa použili pri výrobe
  • je na vás, či si pripravíte vegánsku, nízkokalorickú alebo proteínovú – vždy viete veľmi jednoducho zmrzlinu prispôsobiť vašim potrebám
  • regulujete množstvo cukru
  • nevyprodukujete zbytočný odpad, môžete si zmrzlinu odložiť v do vlastnej dózy

K výrobe zmrzliny vám bude stačiť len niekoľko vecí. Namiesto zmrzlinovača môžete použiť domáci mixér (môže byť aj ručný, zaberie to o čosi viac času). Medzi základné ingrediencie patria:

  • jogurt
  • mrazené ovocie (namiesto čerstvého, vytvorí krémovejšiu štruktúru)
  • med (neslúži len ako prírodné sladidlo, jeho štruktúra pomáha pri naberaní – cukor v tekutom stave zabráni tvorbe ľadových kryštálov a udrží zmrzlinu jemnú)

Pre vegan-friendly verziu stačí niekoľko malých zmien:

  • namiesto medu použite agáve
  • klasický jogurt môžete zameniť za váš obľúbený vegánsky jogurt

Ste pripravené na chutné recepty na domácu zmrzlinu? Prinášame vám 3 vynikajúce a osviežujúce nápady, ktoré budete chcieť vyskúšať ešte dnes!

1. Jahoda-banán

Detská klasika, ktorá nikdy neomrzí.

Celkový čas prípravy: 5 minút

Ingrediencie:

  • 225g mrazených jahôd
  • 225g mrazených banánov (2 banány, stačí narezať na kolieska a dať zmraziť)
  • 2 PL medu (alebo agáve)
  • 60g bieleho jogurtu (môže byť nízkotučný, grécky aj vegánsky)
  • 1/2 PL citrónovej šťavy

Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Pridajte všetky ingrediencie do mixéru a mixujte až kým nevznikne hladká, zmrzlinovitá kaša (približne 2-3 minúty). Dĺžka prípravy záleží na výkone mixéru. Premiešajte, aby ste zistili, či neostali hrčky – v prípade, že áno, mixujte ďalších 30 sekúnd. Zmes uložte do vašej dózy, ktorú môžete použiť aj v mrazničke. Nechajte mraziť aspoň 4 hodiny, ideálne celú noc. Zmrzlina vám vydrží v mraze do 2 mesiacov.

Pri servírovaní môžete dozdobiť čerstvými jahodami, mätovými lístkami alebo krúžkom banánu.

2. Marhuľa-malina

Ovocné osvieženie, ideálne aj ako snack medzi hlavnými jedlami.

Celkový čas prípravy: 5 minút

Ingrediencie:

  • 225g mrazených marhúľ (stačí narezať na menšie kúsky a dať zmraziť)
  • 225g mrazených malín
  • 4 PL medu (alebo agáve) – použijeme 2 PL na marhuľovú a 2 PL na malinovú zmrzlinu
  • 140g bieleho jogurtu (môže byť nízkotučný, grécky aj vegánsky) – polovicu použijeme na marhuľovú a polovicu na malinovú zmrzlinu
  • 1 PL citrónovej šťavy – podobne rozdeliť na dve časti

Výroba marhuľovej zmrzliny: Pridajte mrazené marhule, 2 PL medu, 70g jogurtu a 1/2 PL citrónovej šťavy do mixéru a mixujte až kým nevznikne hladká, zmrzlinovitá kaša (približne 2-3 minúty). Dĺžka prípravy záleží na výkone mixéru. Premiešajte, aby ste zistili, či neostali hrčky – v prípade, že áno, mixujte ďalších 30 sekúnd. Zmes uložte do vašej dózy, ktorú môžete použiť aj v mrazničke. Nateraz odložte do mrazničky.

Výroba malinovej zmrzliny: Pridajte maliny a zvyšné ingrediencie do mixéru a opakujte rovnaký proces.

Pre farebný efekt veľkou varechou primiešajte marhuľovú zmes do malinovej, vytvoríte tak mramorový efekt. Uložte vo vzduchotesnej dóze do mrazničky na 4 hodiny, ideálne cez noc. Zmrzlina vám vydrží v mraze do 2 mesiacov.

Pri servírovaní môžete dozdobiť čerstvými malinami, samotný mramorový efekt však bude vyzerať krásne aj bez ozdôb.

3. Čokoláda-banán

Ideálna sladká odmena po náročnom dni v práci, čo poviete?

Celkový čas prípravy: 5 minút

Ingrediencie:

  • 2 mrazené banány (narezané na kolieska)
  • 2 PL medu (alebo agáve)
  • 60g bieleho jogurtu (môže byť nízkotučný, grécky aj vegánsky)
  • 37g kakaového prášku
  • 2 PL vanilkového extraktu

Postup už aj poznáte. Pridajte všetky ingrediencie do mixéru a mixujte až kým nevznikne hladká, zmrzlinovitá kaša (približne 2-3 minúty). Dĺžka prípravy záleží na výkone mixéru. Premiešajte, aby ste zistili, či neostali hrčky – v prípade, že áno, mixujte ďalších 30 sekúnd. Zmes uložte do vašej dózy, ktorú môžete použiť aj v mrazničke. Nechajte mraziť aspoň 6 hodiny, ideálne celú noc. Zmrzlina vydrží v mraze aspoň 1 mesiac.

Servírujte s čerstvými kolieskami banánu a trochou kakaového prášku.

Ktorú príchuť vyskúšate ako prvú? Podeľte sa s nami v komentároch!