Táto šikovná mama vymýšľa recepty vhodné úplne pre všetkých – Omladnut.sk

Táto šikovná mama vymýšľa recepty vhodné úplne pre všetkých

the tolerant cook

Volám sa Kristína a neviem variť. Takto začína príbeh šikovnej food blogerky, ktorú okolnosti donútili začať vymýšľať vlastné recepty. Hovorí si tolerantná kuchárka a pre Omladnúť prezradila, koľko týždňov trvali niektoré recepty, ako dlho upravuje s manželom fotografie a ako píše svoje odborné články.

Kristína je dnes inšpiráciou pre tisíce

Stretnú sa vegán, celiatik a histaminik na návšteve… to nie je vtip, ale realita, ktorú si na vlastnej koži zažila aj Kristína. Bola nútená vytvárať vhodné recepty z dôvodu podozrení na potravinové alergie jej syna, ktorého pri dojčení ovplyvňovalo všetko, čo zjedla. Takmer dva roky sa musela prispôsobiť náročnému stravovaciemu režimu. Intoleranciu zistili neskôr aj jej otcovi.

Okrem jej syna a otca sa postupom času rozrastal okruh jej známych, ktorí mali intolerancie či alergie, rozhodli sa žiť vegetariánsky či vegánsky a ona tak zistila, že nie je úplne jednoduché nakŕmiť každého k spokojnosti. Začala preto vytvárať vlastné recepty.

Mojou najvýraznejšou charakterovou vlastnosťou je totiž potreba vyhovieť každému. A tak som sa neplánovane stala tolerantnou kuchárkou, píše foodblogerka.

V rozhovore pre Omladnúť nám prezradila, ako dlho trvá také recepty vytvoriť, kto jej pomáha s odbornosťou článkov a kvalitou fotografií, a dokonca sme sa porozprávali aj o ďalšom smerovaní jej blogu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Suchánková (@thetolerantcook),

Založila blog, ktorý kedysi sama potrebovala

„Blog som založila preto, lebo mi také niečo samej chýbalo,“ priznáva Kristína. Veľkou oporou je aj jej manžel, ktorý je profesionálny fotograf. Uľahčuje to prístup k fototechnike a pridáva unikátny šmrnc jej článkom.

„Začínala som pozvoľna, najprv som len dávala na Instagram fotky svojich jedál a žiadny blog som nemala,“ spomína na začiatky svojej online kariéry. Už vtedy jej veľa ľudí radilo, aby si založila blog. Medzi kamarátkami má dodnes ľudí, ktorí varia podľa jej receptov, dokonca aj v prípade, že v ich rodine nikto intoleranciami netrpí. Jednoducho im chutia.

Pri otázke na najobľúbenejší recept má jasnú odpoveď:

„Pokiaľ ide o reakcie ľudí, na recept na paradajkové placky mi minulé leto reagovalo množstvo ľudí. Väčšina s tým, že si ich zaradili do svojho pravidelného receptového repertoáru.“

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Suchánková (@thetolerantcook),

S fotografiami aj s ochutnávaním jej pomáha rodina

Autorom fotiek, na ktorých je Kristína, je jej manžel. Podľa jej slov je strašný puntičkár a detailista. „Ja by som sa už dávno s niektorým záberom uspokojila, ale on je schopný na ňom pracovať ešte ďalšie hodiny,“ smeje sa. Pokiaľ ide o fotografie jedál, tie fotí ona sama. Najväčší rozdiel je medzi fotením jej vlastných receptov a fotením v prípade recenzií rôznych reštaurácií.

„Pri reštauráciách je to jednoduchšie,“ hovorí a dodáva „prídeme, upravíme si set, zvyčajne popusúvame stoly, stoličky, ľudí a podobne, nastylujem stôl, seba a fotíme.“ V prípade vlastných receptov veľa času zaberie vymýšľanie, nakupovanie a príprava jedla. Samozrejme, po odfotení treba všetko poupratovať. V oboch prípadoch fotky ešte čaká úprava v grafickom programe.

Pri ochutnávaní to majú doma tiež podelené. „Najväčší kritik je môj muž, ten sa so mnou nekašle a keď mu niečo nechutí, tak to aj dá najavo,“ smeje sa Kristína a dodáva, že práve dnes už legenadárne paradajkové placky doma zbožňujú. Jedlá, ktoré manželovi nezachutia, na blog ani neuverejňuje.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Suchánková (@thetolerantcook),

Odborné články nepíše sama

Na jej blogu okrem praktických receptov nájdete aj články, ktoré do hĺbky rozoberajú rôzne druhy potravín a intolerancie s nimi spojené. Pri týchto má však poradcov s odbornou kvalifikáciou.

„Môj otec a naša rodinná priateľka sú obaja ľudia vzdelaní v oblasti farmácie a veterinárnej medicíny, a preto tých pár odbornejších článkov, ktoré mám, som pripravovala v spolupráci s nimi.“ Tvrdí, že sama by si na také témy netrúfla.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Suchánková (@thetolerantcook),

Recepty musí opakovane skúšať skôr, ako o nich napíše

Medzi jej najnáročnejšie recepty patria napríklad Palacinky na 5 spôsobov. Na blogu tak ponúka alternatívu bez mlieka, bez lepku, pre vegánov a dokonca aj vegánske bezlepkové. „Palacinky boli projekt pomaly na mesiac,“ smeje sa. Dôvodom bol workshop.

„Vymyslela som si workshop na túto tému a musela som si recepty pripraviť tak, aby za každú cenu na workshope fungovali.“ Miestami však mala pocit, že robí školské pokusy na chémii. Výzvou bol fakt, že ide o múčne jedlo, zrazu však nemôžete použiť múku s lepkom a ani vajce. Ešte náročnejší projekt však bol bezlepkový, vegánsky veľkonočný baranček. „Tých som spravila dokopy sedem, kým sa konečne správne podaril!“

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína Suchánková (@thetolerantcook),

Na otázku o budúcnosti blogu ešte nepozná odpoveď

Dnes už jej malý syn podrástol a obaja môžu jesť v podstate všetko. Preto nevie úplne presne, kam sa chce s blogom posunúť. Prezradila však toto:

„Určite chcem, aby sa môj blog a Instagram stále z najväčšej časti týkali jedla a stále sa budem dotýkať aj témy potravinových intolerancií. Ale vzhľadom k tom, že ja a malý už môžeme jesť všetko, je pre mňa náročnejšie účelovo tento obsah vytvárať. V minulosti som také recepty jednoducho variť musela a teraz napríklad použijem radšej klasické kvalitné mlieko ako rastlinné.“

My teda Kristíne len držíme palce v práci aj v rodinnom živote a v prípade, že hľadáte inšpiráciu na recepty, nezabudnite sa pozrieť aj na blog.