Chutné a zdravé tipy na letnú grilovačku: Všetci známi sa vás budú pýtať na recept! – Omladnut.sk

Chutné a zdravé tipy na letnú grilovačku: Všetci známi sa vás budú pýtať na recept!

zdravé tipy na letnú grilovačku

K letným mesiacom neodmysliteľne patrí aj grilovačka. Či už vo vašej záhrade alebo sa s najbližšími vyberiete na menší výlet k jazeru, prinášame vám 3 jednoduché recepty, ktoré si rýchlo zamilujete.

Okrem toho na konci článku nájdete tipy na letnú grilovačku, ktorá je iná ako tá tradične nezdravá: jednoduché malé zmeny vám môžu pomôcť a grilovanie či opekanie už nebude takou záťažou pre telo.

Losos a salsa: Tento recept vás povýši na kulinársku kráľovnú

Řád zlté vařešky vám síce nebudeme môcť udeliť, no sme si istí, že len čo vyskúšate túto pochúťku, budete sa ňou chváliť na každej grilovačke. Grilovaný losos s domácou salsou s avokádom je zdravý a teda vhodný aj v prípade, že sa snažíte zlepšiť si stravovacie návyky. Zároveň je to ľahký obed, ktorý sa popri klasických klobáskach a špekáčikoch môže chváliť mnohými zdravotnými benefitmi. Takúto gril párty nebudete musieť vybehať.

Ako na to

Filety z lososa natrite olivovým olejom a okoreňte hnedým cukrom, soľou a peprom. Grilujte na miernom ohni 10 až 12 minút. Salsu si pripravíte jednoducho zmiešaných týchto ingrediencií:

  • 1 avokádo, narezané na kocky
  • 1 červená paprika, na kocky
  • 1 žltá paprika, na kocky
  • 1 menšia červená cibuľa, na drobno
  • šťava z 1 limetky
  • petržlenová vňať podľa chuti
  • 1/2 PL soli
  • 1/4 PL čili

Túto lakocinku môžete podávať so zemiakmi alebo hoci aj s ryžou.

NÁŠ TIP: K letnej grilovačke neodmysliteľne patria aj šaláty. Pozrite sa na recepty na rýchle a chutné šaláty, ktoré stoja za vyskúšanie

Najlepší recept na grilovanú kukuricu?

Tak ho nazvala autorka Lauren Miyashiro, ktorá píše pre magazín Delish. Podľa nej – a my s ňou po otestovaní nemôžeme nesúhlasiť – sa treba držať jediného pravidla: Netreba to komplikovať.

Ako na to

Stačí kukurice položiť na horúci gril a pamätať si pár jednoduchých krokov:

  • nezabudnite ich obracať často
  • budú hotové za 5 minút
  • pre neodolateľnú chuť potrite grilované kukurice maslom a osoľte

Gril, maslo a soľ, tri jednoduché pomôcky, vďaka ktorým bude kukurica vašim obľúbeným augustovým jedlom. My už vieme, čo budeme mať zajtra na obed… aj pozajtra. 😉

Osviežujúci šalát, ktorý sa hodí aj ako hlavný chod

Pokiaľ vás už nebaví obyčajná narezaná zelenina, dodajte tomu šmrnc týmto šalátom inšpirovaným libanonskou kuchyňou. Vďaka obsahu fazule a cíceru poslúži pokojne aj ako hlavné jedlo uprostred horúcich dní, skvele však dopĺňa aj grilovanú zeleninu, obzvlášť sladké zemiaky.

Ako na to

Ako pri väčšine šalátov, aj tu platí jednoduchý postup. Najprv zmiešajte všetku zeleninu, potom prelejte zálievkou. Budete k tomu potrebovať:

  • 850g červenej fazule (ekvivalent 2 konzerv)
  • 425g cíceru (ekvivalent 1 konzervy)
  • 1 malú červenú cibuľu, nasekanú na drobno
  • 2 stopky zeleru, narezané na kocky
  • 1 stredne veľkú uhorku, narezanú na kocky
  • čerstvú petržlenovú vňať nasekanú na drobno, cca 15g
  • 2 PL mäty, nasekanej na drobro

Na zálievku stačí zmiešať šťavu z 2 menších citrónov, 3 strúčiky cesnaku (najemno nasekané alebo rozdrtené), 1 ČL soli a 4 PL olivového oleja. Podľa chuti môžete pridať aj čili.

Šalát chutí najlepšie čerstvý, môžete ho však nechať v chladničke niekoľko dní. Pre osvieženie chuti stačí pridať pár kvapiek citróna. S týmto šalátom sa budete hrdo chváliť na každej letnej grilovačke!

NÁŠ TIP: Trápia vás horúčavy v byte? Prečítajte si, ako môžete prežiť tropické teploty aj v paneláku bez ujmy na zdraví

Tipy na letnú grilovačku, ktorá neublíži vášmu zdraviu

V skutočnosti stačí niektoré ingrediencie zameniť či vynechať. Napríklad:

  • Miesto pečiva pridajte čerstvú zeleninu; k naozaj ťažkým jedlám zvoľte tradičný kváskový chlebík alebo celozrnné pečivo.
  • Lacné špekáčiky vymeňte za kvalitné klobásky s vysokým obsahom mäsa, alebo grilujte rovno ľahšie mäso, ako kura či ryby, aby vám to v horúčavách nerozhodilo organizmus.
  • Miesto alkoholu sa osviežte domácimi letnými limonádami. Recepty sme pre vaše pohodlie spísali do tohto článku.
  • Pozor na omáčky: Ak obľubujete kečup či majonézu, skúste pre ne nájsť vhodnú alternatívu. Paradajky či vlastná paradajková omáčka chutia výborne a osviežia akýkoľvek hamburger. Namiesto majonézy zase môžete vyskúšať biely jogurt s korením.
  • Grilujte zeleninu, nielen mäso a syr. Hlavným pokrmom predsa môže byť aj grilovaná cibuľka, huby, kukurica, paprika či dokonca mrkva alebo paradajky.

S týmito tipmi už nebude grilovačka záťažou pre vaše telo. Vy si tak na oplátku môžete užiť čas s vašimi najbližšími a využiť letné mesiace naplno.

Máte vy svoj overený recept na letnú grilovačku? Poraďte ďalším čitateľkám v komentároch pod článkom.