Chcete sa cítiť lepšie? Znížte príjem lepku! – Omladnut.sk

Chcete sa cítiť lepšie? Znížte príjem lepku!

Únava, vyrážky, bolesti hlavy. Zdanlivo nesúvisiace problémy môžu mať jedného spoločného menovateľa. Lepok. Je súčasťou pečiva, cestovín, čokolád, údenín aj piva. Reč je o lepku, ktorý tvorí až 80% bielkovinového obsahu pšenice a nájdeme ho aj v ďalších obilninách. Telu nijako neprospieva, naopak mu škodí.

Ovplyvňuje zdravie aj krásu

Množstvo lepku, ktoré denne zjeme, začalo stúpať v posledných 50 rokoch. Pre ľudský organizmus je to príliš krátka doba a tak lepok dosiaľ nedokáže adekvátne spracovať. Dochádza preto k nadmernému zaťaženiu tráviaceho traktu, ktoré sa prejavuje nadúvaním, zápchou alebo hnačkou.

Medzi ďalšie príznaky zlého trávenia lepku patrí tiež nesústredenosť, únava, hormonálna nerovnováha, výkyvy nálad, migrény a akné. Najvýraznejšie sú tieto problémy u ľudí trpiacich celiakiou, teda neznášanlivosťou lepku. Jeho konzumácia ale nesvedčí nikomu.

Nie je nutné vyradiť lepok úplne

Držať striktnú bezlepkovú diétu je náročné, rozhodne sa to ale oplatí. Uľahčíte to črevám a za odmenu sa budete cítiť lepšie a budete mať energie na rozdávanie.

Veľakrát ale stačí len znížiť príjem tejto látky. Najzložitejšie to je s pečivom, pretože ponuka v obchodoch je z 87% tvorená výrobkami z pšeničnej múky. Na bezlepkové pečivo takmer nenarazíte a ak áno, jeho cena je až 4x vyššia ako cena toho normálneho.

Snažte sa preto jesť hlavne celozrnné pečivo alebo kváskový chlieb. Síce nie je pripravený z bezlepkovej múky, ale lepok v nej obsiahnutý sa v priebehu kysnutia rozloží na aminokyseliny a je tak oveľa stráviteľnejší. V celozrnnej múke sa zase lepok toľko neviaže na škrob a aj to napomáha k jeho stráviteľnosti.

Stavte na domáce pečivo

Obchody však nie sú ústretové ani v ponuke celozrnného pečiva. Väčšinou ide len o normálne zafarbené karamelom. Kváskový chlieb je zase často plný najrôznejších „éčok“, ktoré vášmu telu tiež neprospievajú.

Najlepšou variantou je preto domáce pečenie, ktoré výrazne uľahčia domáce pekárne. Na trhu ich je celý rad, najlepší pomer medzi cenou a kvalitou má ale Sana Smart Bread Maker EXCLUSIVE. Je vyrobená z nerezu, takže vydrží veky a okrem prípravy chlebu a bagiet si s ňou môžete pripraviť aj indonézsku špecialitu, syr Tempeh.

Z teflónových domácich pekární zase odporúčame Sana Smart Bread Maker BASIC, ktorá sa hodí aj pre výrobu domácich marmelád a zdravých jogurtov. Obe pekárne majú tiež plne nastaviteľné programy, vďaka ktorým si môžete pripraviť pečivo presne podľa svojich predstáv.