Mali by ste obmedziť pitie kávy… Veta, ktorú nechce počuť snáď nikto, kto miluje kávu.
Bohužiaľ, kofeín v nej obsiahnutý môže so sebou prinášať radu negatívnych účinkov, o čom poníma nejedna relevantná štúdia. (1, 2, 3) Čo keby ste teda vyskúšali úžasnú čakankovú kávu bez kofeínu? Jej názov vám nič nehovorí? Možno ju budete poznať pod označením káva z cigórie, prípadne cigorka. Viete, aké výhody a účinky ponúka káva z čakanky svojim konzumentom?
Čo je to vlastne čakanka?
Podľa názvu túto na pohľad mimoriadne sympatickú rastlinku možno v prvom momente nespoznáte, no keď vám ju lepšie opíšeme, tak sa, ľudovo povedané, buchnete po čele. Čakanka obyčajná je modrá rastlina, ktorá rastie voľne v prírode ako burina a s obľubou sa používa nielen v liečiteľstve, ale aj na prípravu rôznych nápojov a jedál. (4) Neuvedomili ste si práve, že ju často vídate rozkvitnutú na cestách, keď sa vraciate domov z práce. To platí obzvlášť v období od júna do októbra, ktoré je na zber čakanky ako stvorené.
Zdroj: freepik.com
Káva z čakanky ako čarovný nápoj
Čakanková káva je nápoj pripravovaný z koreňov čakanky, ktoré sa sušia, pražia, melú a následne sa z nich robí niečo, čo príznačne pripomína kávu. Avšak, s tým rozdielom, že ide o zdravšiu alternatívu bez kofeínu. Okrem toho, chuť kávy z cigórie sa často označuje ako mierne drevitá a oriešková.
V čom spočívajú výhody a účinky čakankovej kávy?
Tajomstvo popularity takzvanej cigorky tkvie nielen v jej lahodnej chuti, ale taktiež v mimoriadnej výživnosti koreňa čakanky, z ktorej sa spomínaný nápoj pripravuje. Jeden surový koreň čakanky s hmotnosťou zhruba 60 g totižto obsahuje: (5)
- Kalórie: 44
- Bielkoviny: 0,8 g
- Sacharidy: 10,5 g
- Tuky: 0,1 g
- Vláknina: 0,9 g
- Mangán: 7 % odporúčanej dennej dávky
- Vitamín B6: 7 % odporúčanej dennej dávky
- Draslík: 5 % odporúčanej dennej dávky
- Vitamín C: 5 % odporúčanej dennej dávky
- Fosfor: 4 % odporúčanej dennej dávky
- Kyselina listová: 3 % odporúčanej dennej dávky
Okrem toho, koreň čakanky obsahuje aj nejaký ten mangán a vitamín B6, teda živiny, ktorých účinky sa spájajú s priaznivými účinkami na celkové zdravie mozgu (6, 7). A aby toho nebolo málo, takpovediac zázračný koreň čakanky je aj fantastickým a bohatým zdrojom inulínu – prebiotickej vlákniny, ktorá sa zase spája s pozitívnym vplyvom na chudnutie a zlepšovanie črevných funkcií. (8, 9).
Výhody a účinky koreňa čakanky a čakankovej kávy
- Zlepšovanie funkcií tráviaceho systému
- Zmierňovanie zápchy
- Znižovanie hladiny cukru v krvi
- Zmierňovanie zápalových hodnôt
Zdroj: Adobestock.com
Bonus na záver: Recept na kávu z čakanky
Aby naše predošlé riadky nezostali len pri „poučkách“, pridávame na záver aj jeden bonus v podobe receptu na kávu z čakanky. Po jeho prečítaní nám dáte dozaista za pravdu, že ho hravo zvládnete ľavou zadnou.
Postup, ako si pripraviť kávu (prášok) z čakanky
- Nazbierajte si čakanku, resp. jej korene.
- Korene čakanky poriadne vysušte – prirodzeným spôsobom voľne vo vzduchu.
- Usušené korene nakrájajte na drobné kúsky a usmažte pri teplote 180 stupňov – či už na panvici, alebo v rúre.
- Osmažené korene čakanky zomeľte v mlynčeku na kávu.
- Prášok dôkladne uskladnite v dobre uzatvorenej nádobe a uchovávajte v suchom prostredí.
Postup, ako si pripraviť kávu (nápoj) z čakanky
- Naberte približne 2 čajové lyžičky (podľa chuti a vlastného uváženia) zomletého prášku.
- Kávu zalejte vriacou vodou – prípadne ju môžete ešte asi do 5 minút aj prevariť priamo na sporáku, resp. varnej doske.
- Po zaliatí/dovarení môžete pridať cukor, med, mlieko alebo šľahačku – jednoducho to, čo máte najradšej.
- Na záver si nezabudnite vašu domácu kávu z čakanky poriadne plnými dúškami vychutnať. Dúfame, že jej nesporné výhody a priaznivé účinky pocítite na vlastnom tele čo najskôr.
Použité zdroje
(1) A. Smith: Effects of caffeine on human behavior – http://cedec.umfcv.ro/files/e/f/Effects%20of%20caffeine%20on%20human%20behavior.pdf
(2) Jennifer L. Temple, Christophe Bernard, Miriam A. Mestre: The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/#S9title
(3) Gareth Richards, Andrew Smith: Caffeine consumption and self-assessed stress, anxiety, and depression in secondary school children – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4668773/
(4) Wikipedia: Chicory – https://en.wikipedia.org/wiki/Chicory
(5) Atsushi Takeda: Manganese action in brain function – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12505649/
(6) David O. Kennedy: B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy – A Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/
(7) Nicola D. Guess, Anne Dornhorst, Nick Oliver, Jimmy D. Bell, E Louise Thomas, Gary S. Frost: A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26500686/
(8) Carlett Ramirez-Farias, Kathleen Slezak, Zoë Fuller, Alan Duncan, Grietje Holtrop, Petra Louis: Effect of inulin on the human gut microbiota: stimulation of Bifidobacterium adolescentis and Faecalibacterium prausnitzii – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18590586/
Titulná fotka:
Adobestock.com