Látky, ktoré môžu v kozmetike škodiť – Omladnut.sk

Látky, ktoré môžu v kozmetike škodiť

Denne použijeme priemerne 12 kozmetických produktov s približne 180-timi chemikáliami. Až 60% z toho, čo aplikujeme na pokožku sa vstrebáva do tela. Syntetické látky, ktoré obsahuje bežná kozmetika sa v ľudskom tele prirodzene nevyskytujú. Krémy a inú kozmetiku konzervujú aby vydržali dlhšie alebo aby sa zvýšil komfort ich používania, avšak u alergikov alebo citlivejších ľudí môžu vyvolávať reakcie. Prinášame vám prehľad látok používaných v kozmetike a ich možné negatívne účinky.

Parabény: používajú sa ako konzervačné látky vo veľkom množstve v bežnej aj v luxusnej telovej a pleťovej kozmetike. Parabény pracujú na báze blokovania, resp. potláčania aktivity enzýmov. Zvyšky parabénov sa našli v tkanive ľudských prsníkov, ale spojenie s rakovinou prsníkov nebolo zatiaľ potvrdené. Je dokázané, že parabény majú estrogénny efekt (dokážu imitovať hormóny). Špeciálne propyl parabén má značne negatívny vplyv na mužské reproduktívne orgány – znižuje produkciu spermií.

Sodium Lauryl Sulphate (SLS): je to saponát, nachádza sa v 90% bežných šampónov, vrátane detských, v zubných pastách, sprchovacích géloch a kúpeľových prísadách. Pridáva sa kvôli tvorbe peny. Je to leptavé čistidlo, ktoré môže spôsobovať podráždenie pokožky, očí a povrchu hlavy. Podľa britskej Women\’s Environmental Network existujú dôkazy, že SLS má negatívne účinky na reproduktívny a imunitný systém a môže poškodzovať pečeň.

Minerálny olej a ropné deriváty používané ako ingrediencie: minerálny olej je derivát surovej ropy a vo veľkom množstve sa nachádza v bežných kozmetických výrobkoch, vrátane detských olejov, kúpeľových prípravkoch a telových mliekach. Na pokožke vytvára mastný film, čo na začiatku používania zanecháva príjemný pocit hebkosti. Časom sa však kvalita pleti zhoršuje, prípadne sa začnú tvoriť kožné problémy, ako sú napríklad ekzémy – keďže pokožka neprepúšťa kyslík a to spôsobuje zadržiavanie toxínov. Petrochemikálie používané v kozmetike, vrátane propylén glycolu, SD alkoholu a benzénu sú toxické. Napríklad benzén sa používa ako rozpúšťadlo vo farbách a lakoch na nechty, je toxický aj v malom množstve a má karcinogénne účinky. Propylén glycol vysušuje pokožku a môže spôsobovať kontaktnú dermatitídu.

GM (geneticky modifikované) ingrediencie: GM sú stále horúcou témou rôznych diskusií, zatiaľ však neexistujú dostatočne testy, ktoré by zhodnotili celkový efekt GM na ľudský organizmus. Napriek tomu sú k dispozícii štúdie, ktoré potvrdzujú ich negatívny efekt.

Ftaláty (DBP / DMP / DEP): Nachádzajú sa v rúžoch na pery, lakoch na nechty a sprejoch na vlasy, najmä v kozmetických produktoch vyrábaných mimo EU. Ftaláty sa ako ingrediencie často neuvádzajú na etiketách kozmetických výrobkov a bývajú zahrnuté pod názvom parfém/fragrance. Majú dokázateľný nepriaznivý účinok na hormonálny systém – znižujú plodnosť a zapríčiňujú chybný vývoj mužských plodov.

Syntetické vône: aj keď nie sú jednoznačné dôkazy, že parfémy vyvolávajú alergie, deti sú viac senzitívne na syntetické vône a môže sa u nich rozvinúť alergická reakcia.

Syntetické farbivá: rovnako ako syntetické vône, aj farbivá môžu vyvolať alergickú reakciu, alebo podráždenie pokožky. Niektoré farby boli spájané s hyperaktivitou.

Kyseliny glykolové a jej deriváty sú známe aj ako Alpha Hydroxid Acids (AHAs): používajú sa ako ingrediencie vo výrobkoch na exfoliáciu pleti, nakoľko dokáže preniknúť veľmi rýchlo do pokožky a prispieť k zmene jej štruktúry čím urýchľuje proces penetrácie aj u iných chemických ingrediencií. Nachádzajú sa v krémoch, mliekach, maskách, exfoliačných a akné produktoch. AHAs možu spustiť reakcie imunitného systému, ktoré sa prejavia svrbením, sčervenaním a pálením pokožky, prípadne sa objavia pluzgiere. Sú sentitívne na slnečné svetlo čím zvýšujú riziko spálenia pokožky a rakoviny kože.

Bisabolol: je derivát z harmančeka a v kozmetike sa používa sa ako syntetická vôňa a zvlhčovač pokožky v prípravkoch po holení, hydratačných krémoch, ochranných UV krémoch a rúžoch na pery. Može spôsobovať sčervenanie pokožky.

BHA (Butylated hydroxyanisole): sa používa ako konzervačná prísada do make upu, čistiacich mliek a proti vráskových hydratačných krémov. BHA sa bežne používa aj v medicínskych výrobkoch napr. isotretinoin resp. Accutane/Roaccutane. Niekoľko výskumných štúdií potvrdilo karcinogenné účinky BHA u mužov v podobe testikulárnej rakoviny a zníženia plodnosti a ich imitujúce vlastnosti ženského hormonu estrogen. Účinky na pokožke sa môžu prejaviť svrbením, pálením, žihľavkou a pľuzgierami.

Zdroj: OraniCare

http://www.organicare.sk/default.aspx?p=aboutcosmeticpage

Foto: flickr.com/sunshinecity